Op zoek naar chic

Je wil de komende dagen goed voor de dag komen. Liefst voor weinig. Daarom stuurde WIN studentes Melissa, Kornelia en Roos naar een winkel vol tweedehands designerkleding.

Eerstejaars Melissa en Kornelia en Roos, beiden derdejaars, houden wel van glitter en glamour, én van shoppen. Maar designerkleding? De Primark is al een aanslag op hun financiën.

Daarom zijn ze maar wat blij wanneer ze horen dat ze bij de Overijsselse Diva, een winkel in het centrum van Zwolle, Prada en Chanel kunnen scoren voor bijna een kwart van de prijs. Let the shopping begin!

Pantergekte
Kornelia stormt meteen op de rekken af en vist in rap tempo alle items met een panterprintje er tussenuit. Ze lacht, wanneer ze daar op gewezen wordt: “Dat heb ik dus totaal niet door. Ik vind al die printjes gewoon zo mooi. En de prijs valt echt mee, ik had niet verwacht dat het ook zo betaalbaar zou zijn!”

Janine Everts, de eigenaresse van de Overijsselse Diva, legt de gedachte achter haar winkel uit: “Bij vintage-winkels kon je tien jaar geleden nog wel wat parels vinden, maar tegenwoordig zijn ze zo in trek dat er niet veel soeps meer tussen hangt. Daarom ben ik mijn eigen winkel met tweedehands designmode begonnen.” Ondertussen legt Kornelia haar pantervest weer terug en gaat ze toch voor een exemplaar van nepbont. “En een legging voor op de bank, super cosy!”

Liever geen Primark
Melissa is groot liefhebber van vintage stores: “Iedereen heeft tegenwoordig hetzelfde aan en met vintage kleding kun je jezelf wat meer onderscheiden. Ik hou van design. Het is vaak net iets aparter. Iedereen shopt tegenwoordig online, doodzonde! Ik moet een kledingstuk kunnen zien en voelen voordat ik het koop. Fijn dat er nog fysieke winkels bestaan.”

Ze stormt dan ook af op alle glitterjurken en gaat met haar vingers over de duizenden kralen, die aan een rode galajurk bevestigd zitten. Ook Roos is niet onbekend met tweedehands kleding: “Bij de IJ-hallen in Amsterdam-Noord of Finders Keepers slaag ik altijd. Ik kijk nu ik ouder ben ook meer naar de kwaliteit. Daar haal ik veel meer plezier uit dan zoveel mogelijk basic items scoren voor een zo laag mogelijke prijs bij de Primark.”

Chanel lovers
Heeft Roos eindelijk eens Chanel aan, blijkt de broek toch niet zo comfortabel als het klinkt: “Hij jeukt wel zeg, niet normaal. En zó warm.” Toch zijn de Chanel-items volgens Janine altijd meteen uitverkocht. “Net als Shabbies, dat vindt iedereen fijne laarzen. Ook Burberry is op dit moment heel erg in. Maar de kwaliteit van designerkleding is ook zó goed. Je wast het uit en het ziet er weer uit als nieuw, ook al is het kledingstuk misschien wel tien jaar oud.”

Nu Roos de Chanel-items heeft gekaapt, lijkt haar missie geslaagd. Maar de rest van haar outfit moet ook nog. “Ik begin altijd met een tof item en vanuit daar zoek ik de rest bij elkaar. Maar nu kan ik in ieder geval tegen iedereen zeggen dat ik Chanel heb aangehad!” Melissa en Kornelia kijken haar vol bewondering aan. Of ze dromen over een leven met Chanel – dat zou natuurlijk ook kunnen.

Hot and happening
Wat er volgens Janine dit seizoen helemaal hot and happening is? “Het combineren van twee verschillende stoffen. Dus wol met satijn, of een item vol met glitters afwerken met iets stoers. Als je maar verschillende stijlen combineert. En koop je kleren nooit te klein, dat doen mensen nog steeds veel te vaak.”

Terwijl Melissa met haar galajurk de winterkou trotseert voor een fotosessie, snelt Janine nog even toe, met een bijpassende tas en omslagdoek. Melissa is niet voor de glitters gegaan, maar werd verliefd op een jurk met een sleepje. “Dat kun je zo leuk vasthouden en ermee gaan zwaaien, echt glamour!” Iedereen is geslaagd, want designerkleding blijkt niet alleen voor de elite.

Tekst: Michelle van der Molen
Foto’s: Jasper van Overbeek


‘Dit sleepje is echt glamour’

Eerstejaars bedrijfskunde, Melissa van Pijkeren (21) koos een outfit voor een chic feestje.

vest, Caroline Biss, 59 euro
jurk, Apart, 79 euro
handtas, Michael Kors, 49 euro

schoenen, Marccain, 49 euro

“Deze jurk vond ik het meest glamour uitstralen, vanwege het sleepje dat eraan zit. Dat maakt het toch net wat aparter. Ik ben nu voor een jurk gegaan, maar ik houd ook wel van een alternatieve stijl. Bijvoorbeeld een broek met een mooie top kan ook heel glamorous zijn!”

“Kleding maakt mij, ik kan mij ermee onderscheiden. Mijn stijl gaat van gothic naar vintage, want hoe ik mij voel, daar kleed ik mij ook naar. Ik shop normaal ook altijd veel vintage. Daarnaast speur ik AliExpress af, op zoek naar gekke items. Weggooien is zonde, dan kan kleding beter nog een keer gebruikt worden.”

‘De fluffy bag is net een kussen’

Derdejaars global project & change management Kornelia Augustyniak (23) vond een comfy maar glamorous outfit voor een avondje op de bank.

bodywarmer, Urbancode, 69 euro
jas, Alchemist, 49 euro
tas, Chabbies, 49 euro
legging, Mc Planet 29 euro
schoenen, Armani Boots, 49 euro

“De zachte bodywarmer is heerlijk, maar ik ga niet als een diva in deze dure kleren op de bank chillen. Daar zijn ze veel te mooi voor! Die mogen ook geshowd worden. De fluffy bag is net een kussen. Val ik zo op in slaap tijdens het college… Ook de schoenen zitten erg comfortabel, net als sloffen, en zo zien ze er ook uit. Echt voor thuis, ik ga in deze panterboots niet de straat op.”

“Kleding van meer dan vijfhonderd euro is leuk voor op Instagram, maar ik zou er niet mee naar buiten durven. Tweedehands designerkleding is dan de perfecte uitkomst – en het ziet er nog gewoon uit als nieuw!”‘Deze manteljas is stoer én chique’

Derdejaars studente communicatie Roos Mens (21) ging voor een stijlvolle outfit om de koude winter mee te trotseren.

hoed, 39 euro
shirt, Hugo Boss, 49 euro
jas, Erich Fend, 49 euro
tas, Pimps & Pearls, 59 euro

broek, Chanel, 499 euro
schoenen, Chanel, 499 euro

“Ik was al op zoek naar een mooie manteljas en deze heeft eigenlijk heel veel rake kenmerken. Hij is getailleerd, vrouwelijk en heeft geen ceintuur. Dus niet de uitstraling van een badjas, maar stoer en chique. De broek en schoenen zijn van Chanel. Ja, dat moest ik toch écht even passen, al was het alleen maar om te zeggen dat ik het heb aangehad. Toch een beetje onwerkelijk.”

“Mijn outfits moeten altijd een stoer tintje hebben. Kleding die mensen niet snel zouden aantrekken. Zo heb ik bijvoorbeeld een ‘bouwvakkersbroek’ die ik stijl met de leukste items, waardoor het toch weer één mooi geheel wordt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *