Felien: Drugs & vega?

In een wereld waar global warming een bekend fenomeen is, schandalen van de bio-industrie aan het licht komen en een oceaan die in 2050 meer plastic dan vis zal gaan bevatten, hebben we redenen genoeg om bewuster te gaan leven. We dragen niet alleen ons steentje bij aan klimaat en dier, maar ook aan ons lichaam en gezondheid. Zo scheiden we ons afval, eten we minder vlees en zuivelproducten, of laten we deze zelfs helemaal links liggen. Bewust leven dus, dat is waar we voor staan. Gaat zoiets samen met een heftige XTC-roes?

Op een festival leggen studenten graag geld neer voor een herbruikbare beker om zo een aandeel te hebben in een duurzamere planeet. Vervolgens stoppen ze er een pil in om juist deze wereld en bijhorende problemen compleet te vergeten. Ze feesten de nacht door totdat ze niet meer kunnen. De volgende morgen bereiden ze een vega-ontbijtje en rollen ze brak hun yogamatjes uit met als uitgangspunt in balans zijn. Hoe tegenstrijdig kan het zijn?

Drugs zijn allang geen taboe meer en voor sommigen onmisbaar tijdens een onschuldig avondje stappen. Drugs zijn genormaliseerd, zeg maar gerust verheerlijkt. Dusdanig verheerlijkt, dat er stemmen opgaan om drugs te legaliseren. Kan een bewuste student ook een drugsgebruiker zijn? Maken studenten een bewuste keuze voor een pilletje, in een wereld waarin veel van hen wordt verwacht en de druk hoog ligt? In die wereld waarin ze alle ballen hoog proberen te houden zijn drugs een welkome ontsnapping. Je mind full met XTC of MDMA en een shotje on the side. Dat is voor sommigen normaal: “Je leeft maar één keer. Mijn zen-coach hamert er toch op om vooral in het nu te leven?”

Dat drugsafval kan leiden tot een ecologische ramp, lijkt een zorg voor later. Drugs laten het je in ieder geval even vergeten. Je doet misschien een maandelijkse donatie aan Amnesty International, maar met een XTC-pil financier je onbewust de criminele industrie. Vooral de cokehandel, waar enorme geldbedragen in omgaan, gaat gepaard met excessief geweld. Staan drugs haaks op een duurzame leefstijl? Fairtrade-coke bestaat in ieder geval nog niet.

Felien is tweedejaars student journalistiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *