Tattoo: ‘Veel sterker in mijn schoenen’

Luca Mous, eerstejaars calo:

“Op mijn zestiende ben ik elf maanden in Paraguay geweest. Dat was zo’n intense periode, dat ik als aandenken deze tattoo liet zetten. Het is een ‘ñandutí’, een geborduurd stuk kant wat ze in Paraguay gebruiken als decoratie. ‘Spinnenweb’ betekent het.

Voor mij staat het voor een mix van culturen: ik heb goede vrienden in het land gemaakt, die ook een tussenjaar hadden. We hadden een behoorlijke cultuurshock en daar hebben we elkaar mee geholpen. Ik denk dat ik zonder hen veel eerder naar huis was gegaan.

Want ondanks de vele leuke dingen die ik heb meegemaakt, waren er ook nare momenten. Paraguay is zo’n groot contrast met Nederland. Vrouwen worden als minderwaardig gezien, er zijn allemaal straatkinderen en straathonden en er zijn mensen die ongevraagd je ramen gaan wassen als je voor het stoplicht staat. Als je niet betaalt, slaan ze je ruit in. Dat heb ik zien gebeuren bij een auto naast me.

Dankzij dit soort ellende heb ik veel geleerd. Bijvoorbeeld om voor mezelf op te komen. Ik sta veel sterker in mijn schoenen dan eerder. Als ik naar mijn tatoeage kijk, geeft het me een goed gevoel.”

Tekst: Silke Polhuijs
Foto: Gerben Rink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *