‘Dankzij Trump weten we weer dat journalistiek kwetsbaar en belangrijk is’

Nico Drok, lector Media & Civil Society van het Kenniscentrum Media, is tijdens het wereldcongres voor journalistiek onderwijs in juli in Parijs gekozen tot vicevoorzitter van de World Journalism Education Council.

Wat de WEJC voor een organisatie?
‘Kijk, we vinden het heel normaal dat het bedrijfsleven mondiaal georganiseerd is. Maar als het gaat om beroepen, en beroepsleidingen, is dat nog lang niet zo. Professionals moeten de handen nog ineenslaan. Een van de manieren om dat te bereiken is docenten uit de hele wereld bij elkaar brengen. Dat doet de WEJC, om de drie jaar. Afgelopen zomer was dat in Parijs.’

Waar praten die docenten dan over?
‘Elk congres heeft een thema en in Parijs was dat ‘Journalism education in an age of disruption.’ Een thema waarmee je vele kanten op kunt en dat gebeurde dus ook. Maar ondanks de vele verschillen zijn er ook heel duidelijk gemeenschappelijke doelen.’

De journalistiek staat door de discussie over nepnieuws en de benoeming van Trump weer volop in de belangstelling. Gaat het vooral daarover?
‘Iedereen ziet weer in hoe kwetsbaar én belangrijk journalistiek is. Trump wordt wat dat betreft wel omschreven als een blessing in disguise. Tegelijkertijd zie je dat de journalistiek in Europa langzamerhand genoeg krijgt van de dominantie van de thema’s en methoden van de Angelsaksische pers. De journalistiek is traditioneel veel te sterk gericht op dat voorbeeld. Daarom organiseer ik dit najaar twee bijeenkomsten, over ‘Europa en Afrika’ en ‘Europa en Azië’, om docenten te stimuleren eens een andere kant op te kijken.’

In veel landen daar staat de vrije pers onder druk. Kunnen we van die opleidingen toch iets leren…
‘Zeker. Volgende maand ga ik naar Peking voor een congres over constructive journalism. Natuurlijk heeft de Chinese overheid een andere visie op dat onderwerp, en de docenten ook. Tegelijkertijd kan ik daar iets opsteken én hoop ik dat ik in China stof tot nadenken kan achterlaten.’

Je zei dat die internationale context steeds belangrijker wordt. Hoe is het daarmee gesteld op de opleiding op Windesheim?
‘De opleiding heeft de afgelopen jaren flinke klappen gehad. Laten we zeggen dat de wederopbouw op dit vlak nog moet beginnen. Want er zijn perioden geweest waarin de opleiding veel actiever naar buiten trad, en het aantal studenten dat een deel van zijn studie in het buitenland doorbrengt, is nog steeds gering. Maar… tijdens het congres in Parijs waren acht docenten van Windesheim aanwezig. Dat waren er méér dan van welke andere Nederlandse opleiding ook.’ (MH)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *