Eelco Boss: Tankman

‘We moeten ondubbelzinnig verhelderen waar we staan als hogeschool’

Bij mij in de badkamer staat een ongeveer 10 centimeter hoog, groen plastic beeldje van Tankman. Dat hij in de badkamer staat is puur pragmatisch: dan weet ik zeker dat ik hem elke dag zie. Google maar eens op Tankman en je kunt meer over deze man lezen, tenminste als je in ‘vrij’ land woont. Want hoewel Tankman een Chinese man is, is er op het Chinese internet helemaal niets over hem te vinden. Alleen in liberaal-democratische landen met een vrije en onafhankelijke pers kunnen we over hem lezen.

Een aantal onverschrokken fotografen hebben in 1989 foto’s van Tankman uit China weten te smokkelen en dankzij de onafhankelijke journalistiek kunnen we over hem lezen. Terecht of onterecht staat Tankman symbool voor de strijd voor meer democratie en een vrije pers. Tankman helpt mij elke dag even stil te staan bij mensen die momenteel strijden voor hetzelfde. Zo denk ik dezer dagen vaak aan de demonstranten die in Hong-Kong voor hun afbrokkelende democratie de straat op gaan. Als ik Tankman zie denk ik ook aan het voorrecht dat we hebben om te leven in een vrij en welvarend land. De ironie wil trouwens wel dat mijn Tankman poppetje made in China is. Maar dat is mijn Donald Trump wc-papier ook…

In onze Windesheim gemeenschap hebben we gelukkig wel een onafhankelijke pers. Maar is Windesheim wel een echte ‘liberaal-democratische’ gemeenschap? Speelt de hogeschoolpers hier nog wel een betekenisvolle rol? Op beide vragen is het antwoord natuurlijk: veel te weinig. Tankman wist wat er op het spel stond, maar velen op Windesheim wanen zich nog in een soort veilige kaasstolp waar de wereldgebeurtenissen op veilige afstand aan voorbij trekken. Mijn voorspelling is echter dat we steeds meer, beter en ondubbelzinniger moeten verhelderen waar we staan als hogeschool.

Als ik één doel heb met deze column dan is het wel de discussie hierover te prikkelen. Dat klinkt erg bescheiden, ik weet het, maar we moeten de invloed van een column in een hogeschoolblad ook weer niet overschatten. Hoe ik dat ga doen? Door kritisch en controversieel te zijn (met mate, ik heb een hypotheek), de spot te drijven, te òverdrijven, ironisch te zijn, soms misschien cynisch. Zoveel mogelijk met humor.
Dat wel.

Eelco Boss

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *