Matthieu in Padua / 6: ‘Flixbus naar Ljubljana’


Matthieu van Bekkum, student hbo-ict, studeert tot de zomer in de stad Padua, Italië. Voor win’ doet hij verslag van zijn belevenissen.

Na een aantal erg drukke weken zijn bijna alle tentamens achter de rug. Ik heb nog niet alle resultaten binnen en er komt nog een projectje aan, maar de meeste studiezaken komen binnenkort ten einde. Dat heb ik gevierd door (weer) uit eten te gaan met mijn Thaise en Turkse vrienden.

Ook de professor kwam te laat
Tijdens het afleggen van de tentamens viel me nogmaals op hoe groot het verschil is met Nederland. Het is nu al een aantal keer voorgekomen dat de professor te laat kwam voor het tentamen, en zelfs studenten die maar liefst drie kwartier te laat zijn mogen nog gewoon meedoen en worden niet geweigerd! Dat is echt verbazingwekkend en zou in Nederland nooit kunnen.

Ook surveilleert een professor vaak zelf en mag je gewoon je tas en spullen bij je houden tijdens de tentamens. Je mag er natuurlijk niet in kijken, maar de student wordt wel veel meer in vertrouwen genomen. Het valt me daardoor ook op hoe strak de protocollen in Nederland zijn. Maar als ik zou mogen kiezen heb ik toch liever het goed georganiseerde Nederlandse systeem, dat zowel transparanter als betrouwbaarder is.

Trip door de regio
Nu de meeste tentamens achter de rug zijn, heb ik weer meer tijd voor tripjes. Afgelopen week heb ik er twee gemaakt. Eerst een dagtrip waarbij ik heel de regio Veneto heb doorkruist met de trein: vanuit Padua ben ik naar Treviso gereisd, daarna door naar Cittadella en als laatste stop Vicenza, om vervolgens weer terug te keren naar Padua. Een zeer interessante reis, en hoewel vooral Treviso en Vicenza bekend zijn in de regio, beviel Cittadella me nog het meest.

Cittadella is een prachtig middeleeuws stadje met een nog compleet intacte stadsmuur waar je overheen kunt lopen. Het volledige rondje is anderhalve kilometer en je hebt een zeer indrukwekkend uitzicht over de stad en de omgeving. Ook zijn in de verte de Alpen te zien. Verder zijn er weinig toeristen waardoor je ongestoord kunt genieten van dit bijzondere stadje.

Schoon en groen
Tijdens een tweede trip heb ik de Sloveense hoofdstad Ljubljana bezocht, ik was er twee dagen. Met Flixbus kun je zeer comfortabel binnen vier uur hiernaartoe reizen voor slechts twintig euro. Ik overnachtte in Ljubljana in een hostel. Hoewel de Balkan mij al bekend is, vond ik de stad toch een zeer aangename verrassing: het is er schoon, groen en goed georganiseerd.

Ook lijkt het land op het eerste gezicht veel rijker dan Italië. In Padua word je dagelijks geconfronteerd met bedelaars en de vele immigranten. Dit lijkt in Slovenië heel ver weg, terwijl ik maar zo’n tweehonderd kilometer verderop was. Het is de eerste keer sinds februari dat ik Italië even uit was en het heeft m’n ogen geopend. Ik kijk weer vanuit een nieuw perspectief naar mijn directe omgeving!

Er zijn 2 reacties op «Matthieu in Padua / 6: ‘Flixbus naar Ljubljana’»

  1. Oma en opa van B. schreef:

    Interessant! We zijn weer eens een stuk met je meegereisd en hebben door jouw ogen iets van het onderwijs daar bekeken. Wensen je goede uitslagen!

  2. Marjet schreef:

    Leuk om te lezen dat je naar Ljubljana bent geweest! Ikzelf zit op dit moment in Wenen voor mijn minor en zou ook met de Flixbus naar Ljublana gaan, helaas ging dit niet door. Toch grappig om te lezen dat jij vanaf de ‘andere’ kant naar Ljublana bent gereisd. Succes met de laatste loodjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.