Iedereen aan de podcast

Podcasts zijn populair. Je bepaalt zelf wanneer je luistert en over ieder onderwerp is wel een podcast te vinden. Twee studenten van Windesheim vertellen over dit nieuwe medium.

‘Keur je de oorlog in Jemen goed?’

Journalistiekstudenten Bjorn Struijlaart en Max Berendsen praten elke twee weken in hun podcast ‘Het internationaal Schaakspel’ over geopolitieke onderwerpen.

Waar gaat jullie podcast precies over?
Bjorn (rechts op de foto): “Over thema’s uit de internationale politiek, bijvoorbeeld transparantie in de Europese Unie of het protectionisme van Trump. We leggen uit hoe zo’n situatie in elkaar zit, laten fragmenten horen van politici, nieuwsberichten en passende muziek, vertellen een stukje historie en analyseren.”

Waarom kozen jullie specifiek voor dit medium?
“Podcasts zijn hét opkomende medium. Zelf luisteren we er al jaren naar. We leerden elkaar kennen op de opleiding. Omdat we allebei politieknerds zijn, groeiden we snel naar elkaar toe. We hadden regelmatig gesprekken en felle discussies met elkaar over politiek. Die leken ons ook interessant voor anderen, dus besloten we ze op te nemen. We zouden ze ook kunnen filmen of zo, maar we vinden het allebei erg naar om voor een camera te staan.”

“We hebben trouwens wel ontdekt dat echt improviseren niet werkt. Dan krijg je veel geklets zonder inhoud en geen coherent verhaal. We werken nu met een script waarin ongeveer de lijn staat die we willen volgen. Vooraf lezen we ons goed in over het onderwerp en bedenken we hoe we het verhaal opbouwen.”

Krijgen jullie veel reacties?
“Best wel en ze zijn niet alleen positief. Toen we voor een speciale aflevering naar Israël reisden, kregen we gelijk reacties als: boycotten dit initiatief! Als je tegen Israël ingaat ben je meteen een antisemiet en anders een jodenknuffelaar. Je kunt het dus nooit goed doen. We proberen op alles te reageren, behalve als mensen alleen maar aan het bashen zijn.”

Waarom moeten we luisteren naar Het internationaal Schaakspel?
“Bijna alles wat Nederland doet, begint op internationaal niveau: wetgeving, economische beslissingen, met wie we in oorlog gaan. Het is dus belangrijk om daar wat van te snappen. Wij proberen dat simpel uit te leggen zodat iedereen het kan begrijpen en we willen je aan het denken zetten. Keur je het bijvoorbeeld goed dat ook onze regering oorlogen zoals in Jemen in stand houdt, waardoor de bevolking niets te eten heeft en hun economie kapot is?” (JS)

Het internationaal Schaakspel is te beluisteren via SoundCloud, Spotify en iTunes.

‘Zelfontwikkeling in plaats van Netflixen’

Eerstejaars bedrijfskundestudent Max Louw (19) neemt ongeveer twee keer per maand in het mediacentrum van Windesheim een podcast op over ondernemerschap en zelfontwikkeling, getiteld ‘Young Inspirators Podcast’.

Waarom deze thema’s?
“Ik denk dat jonge mensen veel meer uit zichzelf kunnen halen. Je ziet vaak dat zelfontwikkeling pas na de studie begint maar het is beter om daar eerder mee te starten, in plaats van heel veel te Netflixen. Ik heb het in mijn podcast bijvoorbeeld over sociale vaardigheden die je altijd nodig zult hebben in je leven, zoals netwerken. Maar ook over het belang van doelen stellen en hoe je dat doet of over een nieuw businessmodel dat jonge mensen vaak oppakken: social media marketing.”

Waarom het medium podcast?
“Ik was in het mediacentrum voor het opnemen van een pitch en toen ik de audioruimte zag was er meteen iets in mijn hoofd dat zei: hier kun je iets mee. Ik luister zelf ook geregeld naar podcasts en ervaar het als prettig. Je kunt het makkelijk beluisteren in de trein of auto, dus je bent ook productief terwijl je gewoon aan het reizen bent. Ik vind het overigens extra leuk als je iets te kijken hebt, dus bij het opnemen van mijn podcast staat er een camera op mij gericht. Mijn podcast is daarom ook te zien via youTube.”

Waar haal jij je kennis vandaan?
“Overal. Bijvoorbeeld door te netwerken met mensen of via grote congressen en evenementen. Laatst ben ik bijvoorbeeld naar de Carrièrebeurs geweest, daar heb ik een presentatiecursus gevolgd. Maar ook van grote Amerikaanse ondernemers, die hun eigen YouTube-kanalen hebben waar ze hun kennis op delen. En ik lees natuurlijk boeken, zo ben ik nu bezig in ‘Rich dad, poor dad’. Dat boek kan ik iedereen aanraden! Het gaat over hoe je met geld moet omgaan en hoe je geld voor jou kunt laten werken. Op school krijg je vooral de basis, maar dit soort belangrijke lessen leer je niet tijdens je opleiding. Daarom vind ik dus zo belangrijk dat je verder kijkt dan alleen je studie.” (WvE)

Young Inspirators Podcast is te beluisteren via Spotify, iTunes en YouTube.

Podcast over Windesheim
Ook binnen Windesheim worden plannen gesmeed om een podcast te gaan maken, met als onderwerp: de hogeschool. Doel? Meer verbondenheid creëren tussen docenten, studenten, opleidingen en werkveld. Maar ook een beetje met een knipoog: bijvoorbeeld naar de strategische koers. Jasper Allema, dramadocent aan de lerarenopleidingen, is initiatiefnemer.

Vanaf komend collegejaar zullen er naar alle waarschijnlijkheid vijf uitzendingen worden geproduceerd en live uitgezonden in een cabaret/café-sfeer, met medewerking van win’.

De eerste pilotuitzending staat na de zomer gepland in het grandcafé in gebouw G, op de Zwolse campus. Meer info volgt. (RvA)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *