Film: Aladdin

Journalistiekstudent Daniël Joe Heemskerk zit liever in een bioscoopstoel dan in een schoolbankje. Deze week bekeek hij:

Aladdin

In deze live action-film probeert ‘straatrat’ Aladdin (Mena Massoud) met hulp van de geest uit de fles (Will Smith) het hart van prinses Jasmine te veroveren. Ondertussen strijdt hij tegen slechterik Jafar, die de macht van de stad probeert over te nemen.

Is Will Smith leuk als geest?
Hij is geweldig als geest! Hij gebruikt vooral charme. Zo praat hij tegen zichzelf als het misgaat tijdens het flirten, is hij Aladdin’s wingman en beatboxt en danst hij in de grote musicalnummers. In de animatieversie uit 1992 werd de geest gespeeld door Robin Williams. Veel mensen vinden dat hij niet te overtreffen is, maar ik vind Smith echt een geniale opvolger.

Ziet de film er een beetje goed uit?
Ja en nee. Om Agrabah, de stad waar het verhaal zich afspeelt, ‘echt’ te maken, heb je natuurlijk veel special effects nodig. Dat kun je duidelijk zien in de film, en niet altijd op een positieve manier. Dansscènes zijn versneld, de ritjes op het vliegend tapijt zijn overduidelijk animatie en de dieren in de film zien er onrealistisch uit. Maar gelukkig maken de decors veel goed. Door de kleine straatjes, fleurige huizen en marktkraampjes vol kleur ziet Agrabah er tóch sprookjesachtig uit.

Moeten we massaal naar de bioscoop racen?
Ook weer ja en nee. Aladdin is een toffe film en er zit genoeg in de film om iedereen te vermaken (zoals een feministisch liedje en grappen over golddiggers), maar het is het allemaal toch nét niet. De decors zijn prachtig, Will Smith is een ge-ni-ale geest en de liedjes hangen nog weken in je hoofd, maar de film is toch meer geschikt voor een binge-sessie op de bank. Zo kan je ongestoord met de liedjes meezingen, wat stiekem toch het állerleukste is van een Disneyfilm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *