Een thuis voor wie ‘anders’ is

Windesheim kan wel een GSA gebruiken. Een Gender Sexuality Alliance. Een plek waar studenten die zich niet thuis voelen in de traditionele vakjes ‘man’ en vrouw’, of homo en hetero, kunnen ontmoeten én elkaar kunnen steunen. Docent Asselien van Dijk en student Sanne Klein Brinke zijn op zoek naar studenten die dit initiatief willen ondersteunen.

Sanne: ‘Zo’n alliance is geen activistische club. Het gaat er mij vooral om dat je maatjes kunt vinden. Dat je je ervaringen kunt delen met andere studenten. Ik denk dat daar behoefte aan bestaat; dat sommige studenten soms minder goed de aansluiting kunnen vinden bij anderen in de klas vanwege hun genderidentiteit of seksuele voorkeur.’

Is dat jouw ervaring hier op Windesheim?
‘Ik studeer Engels en binnen mijn studie kan ik er gewoon over praten en kan ik verbinding zoeken. Maar tijdens de minor Professioneel omgaan met Diversiteit kwam ik studenten tegen uit andere opleidingen en die vertelden dat ze daar nog nooit zulke open gesprekken over hadden gehad. Dus dan vraag je je af: waarom kan dat bij Engels wél maar bij andere opleidingen niet?’

Waar komt het idee vandaan?
Asselien: ‘Heel wat studenten zullen er vertrouwd mee zijn, want veel middelbare scholen hebben al een GSA. Ook op het mbo gebeurt het een en ander. Deltion bijvoorbeeld heeft een heel actieve alliance. Maar hier op Windesheim gebeurt heel weinig. Het kan geen “echte” gsa worden want de organisatie GSA Netwerk in Nederland richt zich specifiek op middelbare scholen en het mbo, niet op het hbo. Maar ik denk dat het mogelijk moet zijn om hier een gelijksoortige club op te zetten.

We hebben hier op Windesheim al hohelebi…
‘Zeker, en hohelebi organiseert zo nu en dan wat, bijvoorbeeld de Paarse Vrijdag.

Trekken jullie gezamenlijk op?
Asselien: Ik heb dit idee aan hen voorgelegd. Het lijkt al enige tijd geleden dat onderzocht is of er behoefte is aan iets dergelijks en dat willen we daarom nu middels deze oproep doen

Sanne: ‘Ik had eerlijk gezegd nog nooit van hohelebi gehoord. En als ze zo onbekend zijn onder studenten, hoe weten ze dan dat die behoefte niet bestaat?

Asselien: ‘Dat willen we dus graag te weten komen. Is er behoefte aan een alliance, aan een mogelijkheid voor mensen uit de lhbtiq+ gemeenschap) om elkaar te ontmoeten? Daarom willen we studenten die geïnteresseerd zijn en hierover verder willen praten, oproepen om zich te melden.

Geen docenten deze keer?
Asselien: ‘Docenten ook. Als we een diverse hogeschool willen zijn en dat uit willen dragen, moeten docenten daar ook een rol in spelen.’

Sanne: Geïnteresseerden kunnen een mailtje naar mij sturen en aan de hand van de interesse onder de studenten, gaan we verder kijken naar de mogelijkheden binnen het Windesheim.) (MH)

Asselien van Dijk is docent bij Social Work en de minor Professioneel omgaan met Diversiteit. Sanne Klein Brinke is student. Mail naar: sanne.klein-brinke@windesheim.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *