Matthieu in Padua / 5: ‘Les met bord en krijt’


Matthieu van Bekkum, student hbo-ict, studeert tot de zomer in de stad Padua, Italië. Voor win’ doet hij verslag van zijn belevenissen.

De maanden in Padua verstrijken snel. Voor een aantal vakken eindigen de lessen komende week al. Daarom ben ik vooral bezig met studeren en besteed ik niet zoveel tijd aan rondreizen en het ontdekken van de regio.

Onregelmatig onweer
De afgelopen weken ben ik vooral in Padua gebleven en studeer ik op mijn kamer of in één van de universiteitsbibliotheken. Overigens is het prima studieweer, het is namelijk vrij koud voor de tijd van het jaar en het regent veel.

Ook is er de laatste tijd zeer regelmatig onweer, veel vaker dan wat ik in Nederland gewend ben. Er wordt echter gezegd dat zodra het instabiele weer achter de rug is, de temperatuur flink kan gaan oplopen. In de zomer zelfs tot de 40 graden! Ik hoop echter dat ik dan weer in Nederland ben.

Thaise en Turkse cultuur
Je hoeft niet altijd Padua uit voor de leukste ervaringen. Vorige week heb ik afgesproken met een aantal Aziatische vrienden (uit Thailand en Turkije) die hier ook studeren of onderzoek doen. Het grappige is dat ze allemaal in hetzelfde gebouw wonen als ik. We zijn naar Shanghai geweest, een Chinees restaurant in het centrum van Padua.

Het eten was echt heerlijk en al pratende leerde ik ook wat van de Thaise en Turkse cultuur kennen. De Universiteit van Padua trekt echt mensen van over de hele wereld, wat een unieke manier is om allerlei verschillende culturen te leren kennen. Iedereen heeft zo zijn eigen reden om naar Padua toe te komen.

Bord en krijt
De studiecultuur in Padua vind ik ten opzichte van Nederland erg klassiek. Professoren geven les met bord en krijt en er wordt relatief weinig gebruik gemaakt van digitale hulpmiddelen. En dat voor een informaticaopleiding! Er wordt veel kennis overgedragen en er worden weinig opdrachten gedaan of huiswerk gegeven. Ik bestudeer hier dus vooral veel theorieën en pas deze maar beperkt toe. Toch leer ik hier veel dingen die ik op Windesheim nooit had kunnen leren. In dat opzicht kunnen Windesheim en de Universiteit van Padua wel wat van elkaar leren.

Botanische tuin
Afgelopen woensdag kreeg ik onverwachts bezoek. Marc, een vriend uit Nederland die ik al lang niet meer had gesproken, was toevallig in de buurt en wilde wel naar Padua komen.

Ik heb een middagje vrijgehouden en heb hem een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden van Padua laten zien, waaronder de Sint-Antoniusbasiliek en de botanische tuin. Ook al ken ik de stad inmiddels goed, de pracht van de stad blijft telkens weer verbazen en je ziet altijd weer nieuwe dingen.

Er is 1 reactie op “Matthieu in Padua / 5: ‘Les met bord en krijt’

  1. Oma en opa van Bekkum schreef:

    We zijn weer helemaal bij! Wel moesten we moeite doen om om dit verslag in beeld te krijgen, maar dat ligt aan ons. Blijf verzekerd van onze belangstelling voor wat je zoal meemaakt. Van dit verslag hebben we weer genoten. Vooral de titel vond ik (opa) subliem! Veel succes met je toetsen. Oma en opa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *