‘We zijn het niet eens maar we praten wél’

FvD-studenten maken heel wat los

Een stelletje racisten, of zelfs fascisten. De meningen over Forum voor Democratie zijn niet mals. Desondanks vinden velen Baudet een interessante politicus. Ook studenten.

‘Waar ik me aan stoor is dat politici hun fouten niet toe kunnen geven. Ze zijn gewoon niet eerlijk. Op veel onderwerpen is discussie onmogelijk. Dan is het van: “Dit moet het zijn, accepteer het nou maar.” Als het gaat om de klimaatwet bijvoorbeeld. Het lijkt wel alsof daar geen discussie meer over mogelijk is. Of neem de Brexit. Die discussie wordt in ons land zó geframed dat het wel lijkt alsof je daar geen andere mening over mág hebben. De gevestigde politiek staat niet open voor een debat over die onderwerpen.’ Derdejaars journalistiekstudent Ruben Stavorinus heeft Baudet vanaf het begin gevolgd. ‘Ik stemde altijd D66 en in het begin had ik ook wel een beetje een hekel aan hem. Het is natuurlijk ook een “mannetje”. Maar ach, dat hoor erbij. Wat ik aan hem waardeer is dat hij een duidelijke stip aan de horizon zet: dáár wil ik naartoe.’

‘Geert bereikt niks’

Ook collega-student Mathijs Pastoor stoorde zich aan de gevestigde politiek: ‘Als je kijkt naar wat partijen doen in plaats van zeggen, dan krijg je in de gaten dat je de partijprogramma’s wel kunt weggooien. Nu moet je in de politiek natuurlijk geven en nemen maar wanneer je als partij ook je principes laat vallen, dan ben je volgens mij niet stemwaardig. Neem D66, zoals die zijn omgegaan met het referendum.  Of neem het migratiedebat. Vluchtelingen opvangen oké, maar er wordt te veel misbruik gemaakt van het systeem en daarom moet het strenger. Geen enkele partij doet dat tot nu toe. VVD belooft veel rond verkiezingstijd maar maakt het niet waar. Geert Wilders roept veel maar bereikt niks. Forum voor Democratie is een nieuwe optie en ik hoop dat Thierry en Theo wat kunnen bereiken op dit gebied.’

Ondertussen wekt Baudet bij velen een dieper afkeer op. Stavorinus vindt het niet juist om Baudet tot het extreem rechtse kamp te rekenen: ‘Hij is wat mij betreft, zoals Johan Derksen het een keer zei: “fatsoenlijk rechts”.’ Pastoor vindt al het gescheld zinloos: ‘Wat je ook vindt van Forum voor Democratie, de stemmen die ze hebben gekregen geven aan dat er een behoefte bestaat die door hen wordt ingevuld.’ En ondervinden ze zélf dan geen weerstand vanwege van hun politieke keuze? Pastoor: ‘Ik woon in de buurt met vier studentenhuizen, met zo’n dertig, veertig studenten. Eén student, daar zal ik het nooit mee eens worden. Onze standpunten verschillen gewoon te veel. Eéntje stemt ook FvD. En met de rest kan ik het er gewoon over hebben. We zijn het regelmatig niet met elkaar eens, maar we praten wél.’

Stavorinus: ‘Ik zit met een aantal studenten in een projectgroep die zich bezighoudt met het thema ‘Hoe duur is duurzaam?’ (wat op zich heel leerzaam is). Ik merk dat we onderling hierover goede gesprekken kunnen hebben. Er is ook een echt linkse student lid van de groep en als ik met hem hierover praat, dan merk ik dat hij Baudet heel eng vindt, en dat anderen ook bang zijn voor Baudet en de FvD.’

‘Geef hem een kans’

Die angst leeft bij velen. Opmerkingen als over de ‘boreale’ Westerse cultuur zouden volgens hen aangeven dat Baudet er fascistische ideeën op nahoudt. Pastoor vindt dat geschreeuw over “fascisme!” vooral heel jammer. ‘Zo wordt het debat dood gemaakt. En als er straks écht fascisten verschijnen, hebben we het niet eens in de gaten omdat het al zó vaak is geroepen.’ Stavorinus: ‘Tegen mensen die dat denken zou ik graag willen zeggen: wacht nou maar af. Let niet te veel op zijn grote woorden. Politici roepen altijd meer dan ze later kunnen waarmaken. Geef hem een kans. We zullen zien hoe hij en de FvD zich gaan ontwikkelen. Persoonlijk blijf ik ook kritisch. Als hij écht de fascistische kant op gaat, dan ben ik weg.’ (MH)

Illustratie: Judy Ballast

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *