Mijn medestudenten zeiden: ‘We moesten aan je wennen’

Dirk Coenen volgt de lerarenopleiding natuurkunde én is een diepgelovig christen. Hij schreef er zelfs een boek over.

‘Ik ben gelovig opgevoed, en dus moest ik elke zondag naar de kerk. Dat vond ik als puber niet altijd even leuk. Daar kwam bij dat ik op school gepest werd. Op een gegeven moment zat ik weer in een dieptepunt en ik vroeg ik me af: waar is God? Bestaat Hij wel? Op dat moment had ik een heel bijzondere geestelijke ervaring. Daarna ging ik er helemaal voor. Op mijn 17e deed ik Belijdenis.’

Diep gelovig, en dan de lerarenopleiding natuurkunde. Je zult wel opvallen…
‘Ik gedraag me “apart”. Ik vloek bijvoorbeeld niet en ik zuip niet. Dan gaan andere studenten vragen stellen, en vertel ik het. De eerste reactie is dan zo van ‘oké….interessant…’. Daarna komen de vragen: hoe denk je over de evolutie, over de oerknal? Ik wil ze laten zien dat je daar anders over kunt denken, vanuit een ander perspectief. Dat je van elkaar kunt leren. Nu accepteren ze me zoals ik ben. We zijn een hechte groep. Maar ik heb wel eens gehoord: “we moesten aan je wennen”.

Hoe denk je over de evolutie?
‘De evolutietheorie en de oerknal zijn wetenschappelijke modellen die prima werken, misschien wat gaten vertonen, maar die in de loop van de tijd ook vernieuwd zullen worden. Wat daarna zal komen weet ik niet, maar ik denk dat het Scheppingsverhaal zoals dat in de Bijbel staat, historisch is.’

Voel je je vanwege je opvattingen wel eens alleen staan?
‘Ik denk dat het belangrijk is dat iedereen zijn mening moet kunnen geven – uiteraard binnen de maatschappelijke regels. Wat je nu ziet is dat met name linkse partijen ons een mening willen opdringen: acceptatie voor andere geaardheden en acceptatie voor mensen die aan genderdysforia lijden. Dit zijn de meest normale zaken, mensen accepteren. Toch vind ik dat iedereen het recht heeft om iets te zeggen waar een ander het niet mee eens is. En als ik dat nodig vind, als ik dat respectloos vind, zal ik daarop reageren. Maar wat we niet moeten hebben is dat de overheid voor ons gaat beslissen wat we mogen zeggen. Dat is gevaarlijk. Dat blijkt wel uit de geschiedenis.’

En je hebt een boek geschreven….
‘… Over de invloed van het christendom en waarom we het Westen in stand moeten houden. Dankzij het samenkomen van de christelijke traditie en de Griekse logische traditie is hier de afgelopen eeuwen veel goeds bereikt. Maar veel mensen hebben de neiging om dat af te breken. Daar wil ik voor waarschuwen. Mijn boek is vooral bestemd voor christenen die zich afvragen of hun geloof nog belangrijk is, en hoe ze moeten omgaan met hun vaak vijandige omgeving. Ze weten wat het geloof persoonlijk voor hen betekent – ik wil ze graag wijzen op de positieve maatschappelijke aspecten van het christendom.’ (MH)

Het boek ‘De opkomst en de val van het Christendom: Een oproep tot standvastigheid’ is te bestellen via www.jongboek.nl/dirkcoenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *