Unieke sneakers dankzij vier Windesheimstudenten

Je eigen ontwerp op een sneaker? Die mogelijkheid biedt het studentenbedrijfje Deasy Customs, gestart door vier tweedejaars van de opleiding small business & retail management.

Klanten kunnen zelf designs aanleveren die vervolgens door een ‘customizer’ met de hand op een sportschoen wordt geschilderd, daarnaast verkoopt Deasy Customs ook sneakers met eigen ontwerpen.

Sneakers customizen, dat kan toch op zoveel plekken?
Student Joost Derksen: “We hebben marktonderzoek gedaan. Er zit iemand in België die hetzelfde doet als wij, maar die is echt heel duur. Verder kwamen we nog iemand in Nederland tegen die ook schoenen beschildert op aanvraag, maar daar mee is gestopt omdat ze het te druk kreeg. En bij Nike kun je sommige kleuren zelf bepalen, bijvoorbeeld als je de hak oranje wilt. Maar als je bijvoorbeeld een jaguar-print op je schoen wilt, dan kan dat niet. Bij ons wel, want wij laten het met de hand erop verven, door iemand die ik ken uit mijn woonplaats Winterswijk. We zijn overigens op zoek naar meer customizers, want het begint nu langzamerhand steeds beter te lopen.”

Mikken jullie alleen op de sneaker freakers?
“Nee hoor, ook business to business. We hebben bijvoorbeeld een samenwerking met een marketingbureau dat wat meer jeugdigheid uit wil stralen. Ze willen eigen schoenen met initialen en kleuren van hun huisstijl, dus benaderden ze ons. En onlangs hebben we voor een strandpaviljoen schoenen gemaakt, waar hun personeel nu op rondloopt. Daarnaast hebben we een meerdere eigen designs, zoals de striped jaguar.”

Hoeveel kost zo’n paar schoenen bij jullie?
“Dat is afhankelijk van hoe lang onze customizer bezig is met het beschilderen van de schoen. Een simpel ontwerp met weinig detail kost 100 euro, iets moeilijker 150, en onze duurste schoen noemen we de ‘excellent design’ en die kost 200 euro. Daarnaast betaal je nog voor de schoen zelf. Dat kan een Nike zijn, maar ook een ander merk zoals Vans, Fila of Adidas. De schoenen kopen we in via een retailer of webshop. Menigeen zal zeggen: ‘zo, dat is duur’, maar we merken dat er vraag naar is en dat mensen het er voor over hebben. Bij sneakers wordt het steeds normaler dat er bijvoorbeeld 300 of 400 euro wordt betaald wordt voor een uniek paar.”

Want vindt – bijvoorbeeld – Nike hier eigenlijk van? Mag dit zomaar?
Ook dat hebben we uitgezocht. Nike heeft er geen problemen mee, zij hebben er natuurlijk ook gewoon verkoop aan. Deze trend van customized sneakers zien ze zelf ook, ze vinden het een heel mooie ontwikkeling.”

De studenten zijn het bedrijfje gestart voor hun studie, binnen het project ‘Young entrepeneur startup’ dat een heel schooljaar duurt. Tot nu toe hebben ze ongeveer twaalf paar verkocht. (WvE)

Meer weten? Kijk op: www.deasycustoms.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *