Merel in Parijs: ‘De prachtige oude kathedraal ging in vlammen op’

Maandagavond, na de les bleef ik met een aantal klasgenoten op school om een project af te ronden. Rond zeven uur liep ik naar de metro en was nogal onder de indruk van die ‘aparte wolk’ boven Église de Saint-Germain-des-Prés, de oudste kerk van de stad. Zonder er bij na te denken maakte ik een foto en vervolgens stapte ik in de metro, onderweg naar huis.

Mijn klasgenoten, die de andere kant op moesten, begonnen al snel fanatiek berichten te sturen. Zij kwamen langs de Notre Dame en zagen hoe deze prachtige oude kathedraal in vlammen opging. In eerste instantie dacht ik dat het wel mee zou vallen want ongeveer een maand geleden was ik toevallig getuige van een brand in een andere kerk en de schade bleef beperkt. Helaas bleek dit niet het geval voor de Notre Dame.

Uiteraard was de kathedraal binnen no-time het middelpunt van het wereldnieuws. De hele avond volgde ik het nieuws via de livestream van France24 (de internationale Franse nieuwszender) en keek ik naar de berichten van klasgenoten die ter plekke waren.

Scrollend door de video’s op mijn telefoon kwam ik weer langs die ene foto, die ik eerder op de avond maakte. Die bijzondere wolk, bleek helemaal geen wolk te zijn, maar de rookpluim van de Notre Dame.

Dinsdagmiddag ben ik met een vriendin naar het hart van de stad gegaan om de schade te bekijken. Dat we niet de enige met dit idee waren, werd al snel duidelijk. Nog nooit zag ik zoveel mensen rondom Île de la Cité. Parijzenaren, duizenden toeristen en honderden journalisten kwamen naar het centrum om ‘Onze Dame’ te bekijken.

Als journalistiek student was ik nogal onder de indruk van het gehele mediacircus. In het gehele gebied rondom de Notre Dame liepen honderden journalisten met gigantische camera’s, journalisten met MOJO-setjes (alleen een telefoon, statief en microfoon) en grote media teams bestaande uit tien mensen met auto’s, partytenten en lichtschermen. Iedereen wilde weten: hoe nu verder met de Notre Dame?

President Macron liet weten dat ze van plan zijn de Notre Dame binnen 5 jaar weer op te bouwen. Of het realistisch is, is nog maar de vraag. Tenslotte zou de Arc de Triomphe in twee jaar gebouwd moeten worden en dat werden er dertig. Maar goed, dat was tweehonderd jaar geleden en wie weet zijn de Fransen nu een stukje sneller.

Er is in ieder geval geen geldtekort, want de teller staat inmiddels op 900 miljoen euro en het bedrag is groeiende. Alle Fransen die doneren zullen dit jaar belastingvoordeel krijgen, dus ja ik verwacht dat de donaties toenemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *