Martin Jans: Ontmoetingen (9)

Wie mag haar tranen zien?

Pastor Martin Jans schrijft elke maand een column over zijn werk als studentenpastor.

Op de tafel in mijn kamer liggen een aantal foto’s. Ze verbeelden onrust, spanning en ongemak. Op één van de foto’s zie je iemand met het hoofd tussen haar handen en de ellebogen op tafel. Een andere foto is van een arm, waar een fietsband strak omheen gewikkeld is. Ze zijn gemaakt door Kim Venus, student aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten.

Terwijl ik nog met iets anders bezig ben loopt een student mijn kamer binnen. Hij is wat eerder dan afgesproken en gaat vast zitten. Ik zie dat hij de foto’s bekijkt. ‘Hoe zou zij zich voelen’, vraag ik bij één van de foto’s. ‘Het is een soort juk’, zegt hij. De foto is ingezoomd op de schouders en nek van een jonge vrouw. Een linnen doek trekt de nek wat naar beneden. ‘Dat drukt op je nek, ik heb het iets hoger, daar doet het mij zeer’. We raken direct in gesprek. Het komt door druk van de studie (zoveel verschillende dingen), van werk (hard werken in de horeca) en spanningen in zijn relatie. Kijken naar de foto’s en een paar vragen zijn voldoende.

Met een andere student bekijk ik de foto die hierboven staat. ‘Waarom zou ze zo zitten?’, vraag ik. ‘Ze wil even weg zijn. Alsof ze zegt ik ben er niet. Later probeer ik het zelf eens uit om zo te zitten. Mijn ogen kijken naar beneden, mijn armen houden mijn oren dicht. Inderdaad, ik ben er even niet. ‘Zou het werken’, vraag ik. ‘Ja, denk het wel. Je wilt met rust gelaten worden omdat iedereen wat van je wil. Je doet dan je best om zo goed mogelijk mee te doen, maar daar word je hartstikke moe van. Dan wil ik er gewoon even niet zijn’.

De foto’s brengen het gesprek op gang. Ze laten een kwetsbaar mens zien die de studenten die langskomen blijkbaar herkennen. Ze maken het soms makkelijker om te vertellen wat er in hen omgaat. Ook om door te vragen. Wie mag haar tranen zien? ‘Niemand denk ik, dat doet ze als niemand kijkt. Anders schaamt ze zich’. En wat zou haar kunnen helpen? Een van de antwoorden die ik hoor: ’een beetje meer liefde van de mensen om haar heen.’

Martin Jans is studentenpastor van Windesheim, ArtEZ en KPZ Zwolle

de foto’s van Kim Venus zijn nog tot en met 25 april te zien in de gang (begane grond) van ArtEZ, Rhijnvis Feithlaan 50, Zwolle

Lees het interview van de win met Kim Venus hier

Er is 1 reactie op “Martin Jans: Ontmoetingen (9)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *