Opleidingen tevreden over matchingsdagen

Ouderejaars wordt vaker ingezet

  • Het lijkt erop dat ongeveer de helft van de aankomende studenten de matchingsdagen van Windesheim bezoekt.
  • De opleidingen zijn positief over de eerste bijeenkomsten, die in plaats kwamen van de studiekeuzecheck.

De matchingsdagen zijn vorige maand begonnen en lopen door tot juni. “De evaluatie volgt later, maar het lijkt er nu op dat ongeveer de helft van de aanmelders een matchingsdag gaat bezoeken”, vertelt Anneke Postma, coördinator van de projectgroep ‘Van Skc naar Matchingsdag’.

Vorige week hadden van de 2600 aankomende voltijd- en duale studenten die een uitnodiging ontvingen, 1200 aangegeven te willen komen. Dat is 46 procent. “We verwachten dat het aantal nog wat groeit door de herinneringsmails die momenteel verstuurd worden.”

Volgens Postma zijn de opleidingen tevreden over het verloop van de eerste matchingsdagen, die dit studiejaar in plaats zijn gekomen van de studiekeuzecheck (Skc). Windesheim geeft tijdens de bijeenkomsten geen studiekeuzeadviezen meer. De dagen zijn geheel bedoeld voor verdere kennismaking, verdieping en reflectie.

De Skc was verplicht dus de opkomst was honderd procent. Voor de opleidingen betekent de nieuwe aanpak sowieso veel minder werk, omdat er geen één-op-één gesprekken meer gehouden hoeven te worden.

Alle matchingsdagen beginnen met een vragenlijst gericht op reflectie. De rest van het programma verschilt, net als voorheen bij de Skc, per opleiding. Zo werkten bij Industrieel Product Ontwerpen de aankomende studenten in groepjes aan een ontwerpopdracht, om de fasen van een ontwerpproces te leren kennen. En bij de Pabo van Windesheim Flevoland gingen de deelnemers op bezoek bij een basisschool.

Opvallend is het grote aandeel van huidige eerstejaars- en ouderejaarsstudenten in de programma’s. De scholieren waarderen het om met studenten in gesprek te kunnen. “Ze kunnen allerlei vragen stellen en ervaren dat de studenten dezelfde twijfels hadden toen zij begonnen. Dat helpt in hun reflectie en geeft motivatie”, zegt Jantina Bremer-Postma, coördinator van de matchingsdagen van Windesheim Flevoland (op de foto een matchingsdag bij de AD Officemanagement van WF).

Else-Liene de Wijn, coördinator van de dagen bij domein Gezondheid en Welzijn, stelt het nog sterker: “Aankomende studenten ervaren het contact met een ‘peer’ als meest waardevol van deze bijeenkomsten.”

Aankomende studenten hebben trouwens nog wel een wettelijk recht om een Studiekeuzeadvies van Windesheim aan te vragen, als ze na de matchingsdag nog twijfels hebben of de studie bij hen past. Maar tot nu toe zijn daarvoor nog nauwelijks aanvragen binnengekomen, aldus Postma. (EM)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *