De ooievaar is terug

Tijd is een wonderlijk iets. De vorige column die ik aanleverde had ‘kerstboodschap’ als thema. Voor mijn gevoel is dat nog niet zo heel lang geleden. Toch zit er wel twee maanden tussen deze column en de vorige. Maar die twee maanden lijken een eeuwigheid geleden en er lijkt een tijdperk te zijn voorbijgegaan in de tussentijd.

In dat vergane tijdperk van twee maanden heeft een gewaardeerde collega bij Journalistiek afscheid genomen; tijdelijk, weliswaar, maar we weten allemaal dat dat maar zo kan verkeren in ‘voorgoed’. In dat vergane tijdperk heb ik het eerste semester van mijn studie Geestelijke Verzorging afgesloten en het tweede aangevangen. Ik merk hoe ik in de afgelopen maanden ervaringen opgedaan heb die voor mij een kleine wereld van verschil maken; in mijn kijken naar de dingen, in het begrijpen, het lesgeven en omgaan met situaties en mensen. In dat vergane tijdperk van slechts twee maanden heb ik gemerkt hoe ik, doordat ik wegens mijn studie nogal wat personeelsvergaderingen gemist heb, een kleine wereld verwijderd ben geraakt van de dagelijkse praktijk van Journalistiek.

In de afgelopen week is de ooievaar, die altijd nest in de buurt van ons huis, teruggekomen uit verre oorden; aankondiging van de lente.

Hoewel twee maanden gewoon twee maanden zijn geweest, met hetzelfde aantal uren in een dag, seconden in een uur, lijkt de tijd sneller te zijn gegaan dan ik in de gaten had. Ik lijk hem niet bij te kunnen houden, de tijd. Soms zou ik er even uit willen stappen en denken: raas maar voort, jij, ik ga in mijn eigen tempo. Ik blijf even stilstaan bij de ooievaar en kijk hoe hij kleppert en zijn veren verzorgt, terwijl de zon schijnt op ons beiden. Dan kuier ik gemoedelijk naar huis en is het, voor mijn gevoel, geen minuut later geworden. Even uit de tijd stappen; Willem Wilmink heeft het ook
gedaan. Zo stond destijds te lezen op zijn overlijdensadvertentie: “Willem Wilmink is oet de tied stapt.” Misschien staat hij ook ergens in de zon te kijken naar een ooievaar.

Monique Ratheiser is docent bij Journalistiek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *