Nienke, Matthijs en Ciska in Brazilië / 2: ‘Het avontuur kan beginnen!’


Studenten Matthijs, Nienke en Ciska volgen tot juni een minor in Brazilië. Voor win’ doen ze beurtelings verslag van hun belevenissen.

Het is een maandagmiddag begin februari als wij onze geliefden nog een laatste knuffel geven en ons opmaken voor een reis naar het mooie Brazilië. Na een lange vliegreis komen we aan in São Paulo, vanaf daar moeten we nog een paar uur met de bus om op onze eindbestemming, Sorocaba, aan te komen.

Na veel uitbundige gebaren, gecombineerd met lichaamstaal en een vleugje Engels (want dat spreken de mensen in Brazilië nauwelijks) worden we in de bus gezet richting… ja, richting waar eigenlijk? Ach ja, we zien het wel.

Terug bij af
Na vijf kwartier in de bus komen we aan bij een busstation in… São Paulo. En daar gaan we weer. Op zoek naar de goeie bus met het juiste kaartje in een plaats waar niemand Engels kan, en wij geen Portugees spreken…

Na iets meer dan zesentwintig uur reizen komen we dan eindelijk aan op onze bestemming: Sorocaba, waar we opgewacht worden door onze stagebegeleider Jorge. Al knuffelend en kussend heet hij ons op de Braziliaanse manier welkom. Iets wat wij als Nederlanders toch een beetje raar vinden. Deze beste man nog nooit gezien en toch omhelzen… Maar goed, het echte avontuur kan gaan beginnen!

YMCA
De eerste week is erg indrukwekkend. Veel mensen zijn blij dat wij er zijn! We komen aan op de YMCA, de hogeschool waar we vier maanden lang aan de slag gaan, en worden aan iedereen voorgesteld. En bij elke persoon krijgen wij weer te horen: “Als je hulp nodig hebt, schiet mij aan!” Ontzettend goed om te horen. Het gevoel dat we welkom zijn overheerst en we krijgen vaak genoeg te horen ‘welcome home!’.

Onze stagebegeleider Jorge is een erg enthousiaste, vriendelijke en warme man en hij wil ons gelijk de hele stad laten zien: van de botanische tuin tot aan het vervallen stadhuis aan toe. We krijgen allerlei lekkernijen zoals koffiesnoepjes (denk aan die lekkere hopjes), brigadeiro, chocola met chocola en nog wat chocola, en acaï, een koude droom die werkelijkheid wordt. IJs waar je nooit genoeg van krijgt, gecombineerd met zo ongeveer alles wat je kunt eten. Van gekke snoepjes tot allerlei stukken fruit, van vijfentwintig verschillende sausjes tot marshmallows, smarties en andere knabbeldingetjes.

Komt wel een keer
Zo kunnen we nog uren doorgaan, maar daar zitten jullie toch niet op te wachten. Wij gaan hier verder genieten van de prachtige cultuur, mooie tripjes en de heerlijke schoolroosters. En dan denk je vast wat ze bedoelen met die roosters waar iedere Nederlander jaloers op wordt? Tja, hoe ze dat hier in Brazilië zouden zeggen: het komt wel een keer ?

Er zijn 4 reacties op «Nienke, Matthijs en Ciska in Brazilië / 2: ‘Het avontuur kan beginnen!’»

  1. HaSa schreef:

    Leuk verhaal Matthijs! Veel plezier en geniet van het mooie weer al begint de lente hier ook al volop! Groet en tot je volgende verhaal.

  2. Anette schreef:

    Super leuk om te lezen, Matthijs. Geloof dat ik ook eens naar Brazilië ga, al is het maar voor het lekkere ijs?
    Geniet van de tijd en je leuke ervaringen.
    Groet, t. Anette

  3. Yvonne Buisman schreef:

    Klinkt goed die eerste ervaringen! Heel veel plezier daar nog!

  4. Eks schreef:

    Veel succes en plezier met in de time ervaringen.
    H.gr.
    Sj i rk en Els Kok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *