Martin Jans: Ontmoetingen (5)

Pastor Martin Jans schrijft elke maand een column over zijn werk als studentenpastor.

Homo en christen

‘Dat ze het horen en dat we daarna gewoon een biertje drinken en ergens anders over praten’. Dat is wat ze toen het liefst wilde. Vertellen wat ze voelde, een geheim dat ze lang met zich meedroeg. Maar ook: dat het voor de mensen niet uitmaakte. Dat het geen verschil zou maken. Dat er geen ingewikkelde discussies zouden ontstaan. Dat de sfeer niet zou veranderen. Maar het gewoon vertellen, een biertje erbij en verder kletsen.

De kerk waar ze vandaan kwam deed altijd heel ingewikkeld over seks. Het was niet toegestaan buiten een huwelijk van man en vrouw en het werd ook heel erg bijzonder gemaakt (wat ze er niet bij zeiden, zo vertelde ze, was dat seks in de praktijk ook best vaak aanmodderen is). Ze had ontdekt dat het haar niet lukte om op mannen verliefd te worden. Ze had het geprobeerd, maar het was gewoonweg niet gelukt.

Eerst dacht ze: hier moet ik het mee doen. Alleen blijven. Maar zo was het niet gegaan. Opeens was daar die ander. En het was gebeurd: verliefdheid, liefde en ook seks. Ze had aan zichzelf moeten wennen, dat dit bij haar hoorde. Dat zij dit was. De oude opvattingen van haar dominee gingen door haar hoofd, maar de liefde van haar vriendin was sterker.

Het was goed gegaan. Veel steun van haar ouders en de meeste vrienden. Er was meer liefde en openheid dan ze vooraf dacht. Helaas niet in de kerk van haar jeugd, maar ze had een andere kerk gevonden. Het was een hele zoektocht, toch had ze van God geen afscheid hoeven nemen, ook niet van de bijbel die haar dierbaar was.

Dit was haar verhaal. Zo heeft ieder het zijne en hare. Regelmatig spreek ik studenten die bezig zijn met vragen rondom hun geloof, hun kerk en hun seksuele geaardheid. Sommigen vragen zich af of het samen kan gaan, lid zijn van een kerk en homoseksueel. Anderen vinden dat ze als homo met een relatie een goed christen kunnen zijn. Even terzijde, die laatste opvatting deel ik, dan weet je waar ik sta.

Als je behoefte hebt aan een vertrouwelijk gesprek over dit onderwerp, voel je vrij om mij te benaderen. Iedereen is welkom. Ik zal niet proberen je te bekeren tot mijn standpunt, maar bied je ruimte voor een open gesprek over je gedachten en vragen. Om te sparren, of gewoon te bespreken wat er in je omgaat en te luisteren.

En als je wilt, zet ik vooraf vast een biertje koud.

Martin Jans is studentenpastor van Windesheim, ArtEZ en KPZ Zwolle

Er zijn 3 reacties op «Martin Jans: Ontmoetingen (5)»

  1. Harrie schreef:

    Super goed verhaal er is toch hoop

  2. Martijn Sikkens schreef:

    Dank je wel Martin!

  3. Annie schreef:

    Mooi verwoord!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *