Ramon in Finland / 6: ‘We renden zo de Noordelijke IJszee in’


Journalistiekstudent Ramon Everts studeert dit semester in Jyväskylä, Finland. Voor win’ doet hij verslag van zijn belevenissen.

Omdat ik vóór mijn trip naar Lapland alles voor school af wilde hebben, moest ik nog even hard aan het werk. Ik had nog twee verslagen af te maken, waarvan eentje zeventien pagina’s lang moest worden. Helemaal af was het niet voor vertrek, maar in Lapland hoefde ik mij over school in ieder geval geen zorgen te maken.

Lapland
Het werd toch nog even spannend of er genoeg sneeuw zou liggen in het noorden van Finland. Een andere groep die dezelfde reis een week eerder maakte had te weinig, waardoor meerdere activiteiten bij hen niet doorgingen. Gelukkig bleek dit geen probleem te zijn voor ons.

Midden in de nacht vertrokken we per bus richting Lapland. Eerste stop: Rovaniemi, ook wel ‘Santa Claus Village’ genoemd. In het dorpje, dat precies ter hoogte van de noordpoolcirkel ligt, brachten we een bezoek aan de kerstman. Hij vertelde nog hoe belangrijk hij journalistiek vond voor de samenleving (echt waar!).

Vervolgens gingen we verder naar Inari, waar we met zijn allen in een soort hostel verbleven. Daar hebben we de volgende dag ge-ijsvist, iglo’s gebouwd en vuur gemaakt. Typisch Finse tradities, die mij niet altijd even goed afgingen.

Onwerkelijk
De dagen erop stonden de gaafste activiteiten op het programma. We maakten gebruik van twee uur daglicht door te langlaufen, reden in het donker met een sneeuwscooter over een bevroren meer en reden naar Bugøynes in Noorwegen, om van de sauna zo de Arctic Ocean, oftewel de Noordelijke IJszee, in te rennen. Vervolgens warmden we op met het lekkerste vissoepje dat ik ooit naar binnen heb gewerkt.

Toch werd het beste nog voor het laatst bewaard. Op de slotdag van deze geweldige trip was er een husky-safari. Ik vond het bijna onwerkelijke om dwars door de ongerepte Laplandse natuur voortgetrokken te worden door vijf buitengewoon enthousiaste honden. Ze waren zelfs zó enthousiast dat ik nog even achter ze aan moest rennen omdat ze, toen we even naast de slee stonden, er vandoor gingen. Maar gelukkig liep het allemaal goed af.

Skiën in Finland
Later die dag reden we naar Saariselkä, waar de mogelijkheid was om te skiën in het meest noordelijk gelegen skigebied van Europa. Een keer wat anders dan de Alpen, en skiën in Finland is zeker een aanrader. Na onze spullen ingeleverd te hebben renden we naar het centrum om de bus te halen, waar een reisgenootje voor ons vijven heerlijke rendierhamburgers had gehaald.

Se on ohi. Oftewel: het is voorbij. Na alles afgemaakt te hebben voor school en een week lang elke dag van iemand afscheid te hebben genomen, vertoefde ik nog een paar laatste dagen in Helsinki. Nog een dagje op en neer naar Porvoo, nog een keer in de sauna en nog een keer een stukje rendiervlees eten. Vrijdag 21 december vloog ik naar huis.

Vooraf had ik wel verwacht dat dit een leuk avontuur zou worden, maar dat ik vier maanden zo zou genieten had ik niet gedacht. Als iemand dit leest en nog twijfelt: ga! En Finland is echt geen slechte optie.

Bedankt voor het volgen van mijn blogs en een fantastisch 2019 gewenst. Mocht je de kans krijgen om Finland te bezoeken; ik geef graag tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *