Constructieve journalistiek onder vuur

‘Constructieve journalistiek, de nieuwe betonrot van de media.’

Journalisten Thomas Muntz en Jeroen Trommelen schreven een essay (‘Weg met de impact’) over het stokpaardje van Windesheims opleiding Journalistiek. Afgelopen vrijdag kwamen de twee naar Windesheim om in debat te gaan over deze manier van journalistiek bedrijven. Docent Karel Smouter, lector Liesbeth Hermans en journalist Ralf Bodelier verdedigden de constructieve journalistiek, Margriet Brandsma was debatleider.

In de wandelgangen uiten studenten regelmatig hun ongenoegen over constructieve journalistiek, ook wel cojo genoemd. Zij hebben het gevoel dat het opgedrongen wordt. Deze sentimenten leidden echter niet tot een fel debat. Er was vooral veel ruimte voor overeenstemming en bewondering van elkaars werk.

Toch waren Trommelen en Muntz duidelijk in hun oordeel. “Alles wat goed is aan constructieve journalistiek is niet nieuw. Alles wat nieuw is aan constructieve journalistiek, is niet goed.”  Hermans gaf aan zich hier niet in te herkennen en kwam met de boodschap dat de heren zelf ook, al dan niet onbewust, gebruik maken van constructieve elementen.

Lees hier verder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *