‘Een inclusief Windesheim, dat begint bij jezelf’

Een gender & sexuality asosciation, geleid door Windesheimstudenten geeft een positieve bijdrage aan de inclusieve samenleving op Windesheim, vindt Martijn Sikkens.

Een beter milieu begint bij jezelf! Ken je die uitdrukking nog? De meeste studenten zullen de campagne waar deze ooit begonnen (1989) is niet hebben meegemaakt, maar de uitdrukking staat in mijn ogen nog steeds als een huis: milieu kun je namelijk heel breed zien. Niet alleen een groenere planeet maar ook de sfeer op Windesheim maken we zelf.
Het College van Bestuur heeft in de missie van Windesheim opgenomen dat we moeten werken aan een inclusieve samenleving op Windesheim. Maar hoe doen we dat concreet?
De afgelopen jaren heeft een aantal medewerkers hier proberen handen en voeten aan te geven, bijvoorbeeld door het organiseren van het Paarse Vrijdag- ontbijt. Paarse vrijdag is ooit opgericht om op middelbare scholen het signaal af te geven dat iedereen zichzelf mag zijn. Paarse Vrijdag wordt vaak georganiseerd door de GSA (gender & sexuality asociation) van de school. Dit is een netwerk van homo, hetero, trans en cis-scholieren die zelf handen en voeten willen geven aan een veilige school waar iedereen zichzelf mag zijn. Als iemand de scholier hiervan kan overtuigen is het wel de medescholier. Een beter milieu begint bij jezelf!
Ik gun Windesheim dat er een soort gender & sexuality-netwerk ontstaat waarin studenten van verschillende achtergronden samenwerken aan een inclusief Windesheim. Het is heel fijn dat medewerkers de afgelopen jaren hun best hebben gedaan met het HeHoLeBiTrans- platform maar studenten weten beter andere studenten te bereiken dan medewerkers. Zo hebben dit jaar studenten van het Teachers College en van studentenvereniging AtmosQueer meegedacht aan de organisatie van Paarse Vrijdag. Dit zorgde voor een andere opzet, juist vanuit het perspectief van de student.
Als het College van Bestuur en wij echt een inclusieve samenleving nastreven mogen we beginnen bij een inclusief Windesheim waar iedereen zichzelf mag en durft te zijn! Enkel en paar medewerkers van het HeHoLeBiTrans-platform krijgen dit niet voor elkaar. Uit ervaringen met de GSA’s blijkt dat zij hier een goede stap in kunnen zetten. Het is van belang dat er een dialoog plaatsvindt waarbij ieders eigen (voor)oordelen bespreekbaar is. Daarom roep ik studenten op die zich voor die inclusieve school willen inzetten en zo’n GSA te vormen. In de voorbereiding van aankomende Paarse Vrijdag stond er al een student op die zich hiervoor wil inzetten. Help jij ook mee?

Martijn Sikkens is management-assistent bij Techniek en hij is lid van de Centrale Medenzeggenschapsraad van Windesheim.

Er is 1 reactie op “‘Een inclusief Windesheim, dat begint bij jezelf’

  1. Nico van den Berg schreef:

    Inclusie begint juist bij de ander! Inclusie gaat namelijk ’t gemakkelijkst als je welkom bent!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *