Kroegentocht om kennis te maken met het hbo

Hoe is het om aan het hbo te studeren? En wat is nou precies ‘het studentenleven’? Honderden mbo-studenten uit de regio krijgen daar antwoord op tijdens het festival ‘Mbo meets hbo’, georganiseerd door sportkundestudenten. 

 
“De laatste weken van het organiseren zijn het leukst: in het begin ging het moeizaam maar nu stromen de aanmeldingen binnen. Het geeft een enorme kick als er straks honderden studenten naar ons festival komen”, zegt derdejaars Roy Schoot-Uiterkamp.“Op Windesheim stopt twintig procent van de studenten met een mbo-achtergrond al in het eerste jaar.” Dat percentage moet omlaag, zegt medestudent Maarten Tomassen. “Door mbo’ers alvast op een informele manier kennis te laten maken met het studentenleven en het hbo, wordt de stap kleiner om na het mbo in een vervolgstudie te verdiepen.” Een festival en kroegentocht moeten daarbij helpen.  

Tijdens het ‘Mbo meets hbo’-festival zorgt Dj DYLVN namelijk voor de partysfeer en na afloop kunnen de festivalgasten meedoen aan de Tour Du Zwolle, een combinatie van een Zwolse kroegentocht en een busreis langs alle Zwolse hbo-instellingen. De tour gaat door tot in de kleine uurtjes.  
Derdejaars Bastiaan Lubberts vond de organisatie een leerzame uitdaging. “Het is een groot evenement. Je begint met niets en je werkt samen om een zo goed mogelijk evenement neer te zetten.” De organisatie van het festival begon al direct na de zomer als een stageopdracht. De jongens zijn bij verschillende scholen langsgegaan om het evenement bekend te promoten. Vervolgens konden mbo-studenten zich online aanmelden. 

Studentenfeest 
Op het festival staan foodtrucks, studenten kunnen meedoen aan speeddates, workshops en sportactiviteiten van de calo, er is een mini escaperoom, fotobooth en een levende studiekeuzecheck bij de entree. Naast studiegerelateerde activiteiten leren de mbo’ers ook het studentenleven kennen. Zo vertegenwoordigen Zwolse studentenverenigingen zich met ludieke spellen, zoals karaoke met Oikos Nomos.  

Het ‘Mbo meets hbo’-festival is vanuit het open platform Student-labs ontstaan. Student-labs is een initiatief van het ministerie van OCW voor studenten, het bedrijfsleven, kennis- enonderwijsinstellingen en (semi-)overheden.  

Betrokkenen bij het festival zijn Buro Ruis en de vijf onderwijsinstellingen: Windesheim, VIAA, Deltion College, Landstede, en de Katholieke Pabo. De derdejaars coördineren het evenement. Daarnaast worden ze geholpen door tweedejaarsstudenten Sportkunde en projectleiders Leanne Bakker en Anneke Postma.De jongens hebben zelf geen ervaring in het mbo, maar bij de voorbereiding hielden ze rekening met verschillende wensen vanuit de hbo- opleidingsdomeinen. 

Het festival vindt plaats op 12 en 13 december in het stadion van PEC Zwolle. Kijk voor meer info op de website www.mbomeetshbo.nl  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *