‘Ze zijn onwetend’

Vierdejaars Pernelly Biya trekt ten strijdetegen uitsluiting. Hij is een van de gezichten van de Zwolse campagne voor een veilig klimaat binnen sportclubs en tegen uitsluiting op basis van sekse, geaardheid, huidskleur of religie.

Pernelly, student maatschappelijk werk en dienstverlening, kan daarbij putten uit eigen ervaring: in 2016 kwam hij landelijk in het nieuws toen er tijdens een voetbalwedstrijd waar hij aan meedeed, oerwoudgeluiden werden gemaakt, gericht aan zijn adres. ‘Diep triest’, noemde hij het voorval een paar dagen later in een interview met Humberto Tan voor RTL Late Night.

“Ik denk niet dat racisme ooit de wereld uitgaat”, vertelt Pernelly. “Sommige mensen zijn onwetend. Als je in je eigen zone blijft, weet je misschien niet beter en denk je dat je alles kunt zeggen over en tegen een ander.”

Uitsluiting bespreekbaar maken is dan ook het doel van de campagne genaamd ‘Sporten: sluit niemand uit, daar win je mee!’. Pernelly: “Vaak wordt iets neergezet als: ‘het was maar een grapje, je moet niet zo zeiken’. Maar wat voor de één een grap is, is voor een ander bepaald géén grap. Het is daarom belangrijk dat anderen weten dat jij je ergens niet fijn bij voelt. Spreek je er dus over uit.”

De campagne is opgezet door Windesheimdocent Asselien van Dijk, samen met de gemeente Zwolle, het COC en Sportservice Zwolle. Voetballer Bram van Polen, aanvoerder van PEC Zwolle, is ook een van de gezichten van de campagne. Vier sportclubs hebben al aangegeven dat ze binnen hun vereniging gaan werken aan een veiligsportklimaat voor iedereen. (WvE)

Er is 1 reactie op “‘Ze zijn onwetend’

  1. Arjan schreef:

    Topgozert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *