Komend studiejaar nieuwe bsa

Het college wil eind december een nieuwe visie hebben op het bindend studieadvies (bsa), zodat de nieuwe regels per september in kunnen gaan.

Windesheim heeft nu een voor het hbo bovengemiddeld strenge norm, waardoor eerstejaars met minder dan 54 punten moeten stoppen met hun studie. Maar dat zou wel eens compleet kunnen veranderen, omdat de minister twee maanden geleden stelde dat de regels voor de studieadviezen helemaal doorgeschoten zijn.

Collegevoorzitter Henk Hagoort wil een hogeschoolbrede discussie over een mogelijke versoepeling en tegelijk een betere aansluiting bij de strategische koers.

Bij de aftrap van de discussie met de medezeggenschapsraad maakte hij één ding zeer duidelijk: het motto van het vorige bestuurscollege, ‘Reiken naar de top’, moet geheel van tafel. “Een paar jaar geleden zagen we het hbo als een ‘hoogvlakte met pieken’: een ambitieus studieklimaat waarbij nominale studenten als normaal beschouwd werden en de bsa werd verhoogd naar 54 ec.”

Maar inmiddels heeft Windesheim een heel ander motto: het hoger onderwijs is voor iedereen die daar talent voor heeft. De nieuwe steekwoorden zijn flexstuderen en eigen leerroutes, geen enkele student valt onnodig uit. De prestatieafspraken met de minister zijn veranderd in kwaliteitsafspraken.

Uit onderzoeken blijkt dat de bsa nu vooral een instrument is om de beter presterende student te selecteren en efficiënt door de studie te loodsen. Maar het helpt de student die op het verkeerde opleidingsspoor zit niet naar een beter passend programma, ze komen zelfs tot stilstand. Veel studenten beginnen na een negatief bsa het jaar erop gewoon opnieuw bij een vergelijkbare opleiding aan een andere instelling.

Waar de bsa naartoe moet, staat nog helemaal open. Tijdens de discussie kwamen allerlei opties voorbij, zoals een niet-bindend,  per opleiding verschillend of kwalitatief studieadvies, of een idee om het eerste semester niet mee te tellen voor de norm.

De nieuwe visie op de bsa moet in januari worden vastgesteld, zodat ze in februari kan worden uitgewerkt in de onderwijs- en examenregelingen. (EM)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *