Studenten helpen politie in strijd tegen illegaal vuurwerk

Studenten van Windesheim hebben de politie geholpen bij het opsporen van ruim 900 instagramaccounts waarop illegaal vuurwerk werd aangeboden.

De vier derde- en vierdejaars ict-studenten ontwikkelden een tool waarmee accounts van illegale vuurwerkverkopers in kaart werden gebracht. Vervolgens maakten ze zelf profielen aan. “Daarmee zijn we al die 900 accounts gaan volgen”, vertelt derdejaars Justin Kuiper. Via die accounts werd de illegale aanbieders deze week duidelijk gemaakt dat ze in beeld zijn bij de politie, met als doel de verkopers én potentiële kopers af te schrikken en zo de handel stil te leggen. Justin: “We plaatsten op al onze eigen aangemaakte accounts het politielogo en berichten als ‘Kopen en verkopen van zwaar illegaal vuurwerk is verboden’.”

Instagram gaat de accounts sluiten. De politie doet verder onderzoek naar de identiteit van de aanbieders  en zal een aantal van hen juridisch vervolgen. “Ook daarin spelen wij nog een rol, maar daar mag ik niet meer over vertellen.”

Hoe was het om hier onderdeel van uit te maken? Justin: “Erg leuk! Vooral omdat je ergens maanden naartoe werkt en dan uiteindelijk een mooi resultaat boekt. Misschien wil ik na mijn studie wel richting de digitale recherche.”

Justin en zijn medestudenten voelden zich echt onderdeel van het politieteam. “Iedereen wilde ons wel helpen en stond voor ons klaar. Ik had bijvoorbeeld veel contact met een agent uit Heemskerk en die heeft me veel geholpen met veel acties en ik kon hem bellen wanneer ik maar wilde.”

De ict-studenten voerden dit project uit voor hun minor security engineering, die loopt tot en met januari. (WvE)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *