‘Ik sta weleens in het rood’

Het studentenleven is duur. Studiekosten, kamerhuur, borrels: voor je het weet staat je rekening in het rood. Kunnen studenten aan het eind van de maand de eindjes nog wel aan elkaar knopen?

“Ik sta niet in het rood, maar heb soms wel moeite om aan het eind van de maand rond te komen. Mijn studielening wil ik bijvoorbeeld alleen voor mijn studie gebruiken. Dat doe ik ook, maar er blijft dan weinig over voor leuke dingen. Laatst had ik zelfs geen saldo om een rondje te kunnen geven.

Felien (20)
eerstejaars journalistiek

“Mijn ouders betalen mijn studiekosten en ik werk zelf. Dus ik heb geen last van in het rood staan. Ik snap wel dat veel studenten schulden hebben. Al die vaste lasten bovenop je studiekosten. Een vriendin heeft daar ook moeite mee. Als ik wat leuks wil doen met haar, dan heeft ze soms geen geld.

Jolina van der Meulen (18)
tweedejaars social work

“Vroeger heb ik wel eens in het rood gestaan, toen ik nog wat jonger was. Ik rookte veel meer dan nu en uitgaan was ook wel een grote kostenpost. Tegenwoordig gebruik ik apps om inzicht te krijgen in mijn eigen geldzaken. Daardoor heb ik nu een veel beter overzicht.

Harm van der Vegt (24)
eerstejaars ict

“Als je goed wilt studeren en daarnaast niet werkt, dan kan je in het rood komen te staan. Ik snap dus dat sommige studenten schulden hebben hebben. Ikzelf ben de zomervakantie fulltime gaan werken. Ik heb zo wat extra geld over voor de rest van het studiejaar.”

Burak Yavuz (22)
tweedejaars ict

Ik kan gewoon van mijn studiegeld leven, omdat ik nog bij mijn ouders woon. Daarom zal ik ook niet snel rood staan. Ik leen daarnaast ook niets. Toch snap ik wel dat sommige studenten het wel moeilijk hebben. Ik zou niet weten hoe je elke maand rondkomt als je op jezelf woont.”

Fabienne Bos (17)
eerstejaars docentopleiding Engels

Ron Mauer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *