Duurzaamheid zou voor studenten de norm moeten zijn

Studente Pien Gerards (22) vindt dat studenten veel duurzamer móéten leven. Ze richtte samen met een medestudent ‘Sustainable Committee’ voor meer studentenbewustzijn rondom duurzaamheid.

De temperatuur stijgt, de ijskappen smelten, het waterpeil stijgt. En wij gaan ondertussen door met het uitstoten van al onze broeikasgassen. We zien nu de effecten ervan niet, maar als we zo door blijven gaan leven we over twaalf jaar op een hele andere aarde. De gemiddelde ecologische voetafdruk van een Nederlander is 4,4 keer zo groot als de aarde eigenlijk aan kan. Dit betekent dat wij 4 aardes nodig hebben om te overleven.

Mijn grootste ergernis? Dat niemand er iets om lijkt te geven. Afval scheiden lijkt te veel moeite, een eigen mok meenemen is gek en na het roken je peuk op de grond gooien is de normaalste zaak van de wereld. Hoe is het zo ver gekomen dat wij dit allemaal normaal vinden? Dit vind ik helemaal niet oké! Ik vind dat duurzaamheid de norm zou moeten zijn.

Wij mensen zijn deel van de natuur maar we gedragen ons alsof we erboven staan. Wij zien niet in dat wij de natuur ook nodig hebben om te overleven. Dit gaat ons later flink in de weg zitten. Zelf vind ik het ook erg lastig om mijn gewoontes aan te passen… het is zo makkelijk om toch even snel een plastic flesje water te kopen of als je honger hebt, het eerste broodje vlees wat je ziet naar binnen te werken. Maar ik denk als wij bewuster gaan nadenken vanuit de hogeschool en vanuit de studenten, we samen met elkaar een hele positieve impact kunnen hebben. Er zijn zoveel toffe mogelijkheden om ons leven leuk en gemakkelijk te houden en tegelijkertijd ook duurzaam te maken.

Mijn liefde voor dieren en de natuur is zó groot dat ik het liefst iedereen zou willen dwingen duurzaam te leven, maar met negatieve informatie en beschuldigingen wil niemand mee doen. Daarom probeer ik met mede studenten te laten zien hoe leuk en gemakkelijk duurzaamheid kan zijn. En ben ik super blij met organisaties zoals DHO (Duurzaam Hoger Onderwijs) die ervoor willen zorgen dat Windesheim er alles aan doet om duurzamer te zijn.

Pien Gerards is tweedejaars aan het Honours College. Met haar onderneming zette ze zich begin oktober in tijdens de Duurzaamheidsweek 2018.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *