‘Studenten moeten goed in hun vel zitten’

Het Studenten Overleg Orgaan Zwolle gaat zich dit jaar extra richten op studentenwelzijn, zegt Willemijn Mulder.

Stress, de druk om je studie snel te halen, the fear of missing out: na het onderzoek op hogeschool Windesheim over studentenwelzijn door Jolien Dopmeijer stonden veel partijen op scherp. Nu er afgelopen week ook nog bekend werd dat de rente op de studielening wordt verhoogd, worden de zorgen over het welzijn van studenten alsmaar groter. Maar wat gaat het Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ) daar nou aan doen?

Het welzijn van de student is de basis van goede leerprestaties en van verbinding met de stad. Kortom, wanneer studenten goed in hun vel zitten heb je een goede fundatie om verder te bouwen.

Het SOOZ als overkoepelend orgaan kan een voorbeeld zijn voor andere steden. Mbo’ers zijn ook studenten en zullen niet minder druk ervaren dan een hbo student. Om deze reden willen wij de verbinding tussen hbo en mbo beter maken, zodat er meer openheid ontstaat en in elk geval de Zwolse student weer goed in zijn vel zit.

Met de aankomende opening van het financiële spreekuur bij de balie op Windesheim kan tevens in gesprek worden gegaan over student zijn en financiën.

Ook aan groepen die minder zichtbaar zijn in de maatschappij willen wij meer aandacht besteden. Er zijn fantastische regelingen voor ondernemers of topsporters, maar hoe zit het met bijvoorbeeld studerende moeders? Studentenwelzijn gaat uiteraard ook over inclusie in het onderwijs. Door te laten zien dat het SOOZ er voor iedere student is kan die inclusie bereikt worden.

Het gaat natuurlijk niet om alleen het verhelpen maar ook om het voorkomen van het probleem. En daarom zetten wij dit jaar in op studentenwelzijn, voor alle actiepunten gaan wij ons hard maken. Want hoeveel er ook óver studenten gezegd wordt, wij willen het uiteindelijk mét de studenten doen.

Willemijn Mulder (in het midden) is de nieuwe voorzitter van het SOOZ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *