Nieuwe kansen voor ‘fly-over’ brug campus

De gemeente zet het plan voor een alternatieve langzaam-verkeersroute naar Windesheim opnieuw op de agenda.

Het gaat om een langgerekte voetgangers- en fietsersbrug (een zogenoemde ‘fly-over’) over de IJsselallee, tussen het Hanzeplein en de campus. Het idee werd al jaren geleden bedacht en destijds als kostbaar ervaren, maar is nu onderdeel van een grotere ‘strategische agenda’ voor de gebiedsontwikkeling van de Spoorzone, Hanzeland en de campus. De fly-over brug wordt onderdeel van het ‘Engelenpad’ (zie illustratie), een wandel- en fietsroute die uiteindelijk moet doorlopen van de binnenstad tot het Engelse werk. Als eerste moet worden bepaald hoe de route van het Engelenpad er uit gaat zien in de wijken rond het station. De gemeente heeft daar deelgebieden aangewezen die ieder een eigen aanpak krijgen, veelal gericht op jonge ondernemingen.

Zo moet deelgebied District Z, de achterkant van het station, de etalage worden van de nieuwe Zwolse stedelijkheid, met creatieve en innovatieve bedrijven. Deelgebied De Werkplaatsen bestaat uit de oude fabriekshallen van Wärtsilä en Van Halteren, waar allerlei kleine bedrijfjes en culturele voorzieningen in moeten komen.

“Ook in die nieuwe gebieden liggen kansen voor Windesheim”, zegt manager vastgoed en facilities Dirk Pieter Halbesma. “De ontwikkeling trekt nieuwe bedrijven en innovatie aan. Onze studenten kunnen hier wellicht projecten doen en van leren.”

De sfeer in Hanzeland krijgt een opwaardering met horeca, plantsoenen en kunstwerken, zodat er tenminste elke 250 meter iets bijzonders te zien is.

Voor Windesheim zou vooral de komst van de nieuwe langzaam-verkeersbrug een belangrijke verbetering zijn. De drukke route via het Lünentunneltje en Pilotenlaan wordt ontlast en er kan een nieuwe toegang tot de campus gecreëerd worden op de plek waar nu gebouw D staat. Via het Engelenpad ontstaan snellere routes naar het Hanzeplein en naar de Zwolse binnenstad.

De toekomstvisie wordt komende week door de gemeenteraad besproken. (EM)

Er zijn 1 reacties op «Nieuwe kansen voor ‘fly-over’ brug campus»

  1. Martin schreef:

    Wel een hele dure oplossing! Het kan goedkoper. Wissel het fietspad en het voetpad om bij het Lünenpad. Laat de voetgangers vervolgens op de Van Walsumlaan aan de rechterkant (voor de kerk) langslopen. Maak een voetgangersbrug over de Van Walsumlaan (het stuk van de verkeerslichten naar de afslag naar Windesheim) naar het terrein van Windesheim. Verkeer kruist elkaar veel minder en de voetgangers hoeven niet met gevaar voor eigen leven over te steken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *