Bijbaan: ‘Ik sluit mensen op in een kamer’

Jaap Blokker, student journalistiek op Windesheim (op de foto linksboven), werkt naast zijn studie bij een escape room in Zwolle.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
“Eerst check ik of alle kamers klaarstaan en of de techniek, bijvoorbeeld de geluiden, werkt. Daarna verwelkom ik een groep mensen en sluit ik ze voor een uur op in een kamer. Vanuit de controlroom houden mijn collega en ik de groep in de gaten. We hebben time-steps, dus wanneer mensen na tien minuten nog niet voorbij een puzzel zijn, geven we ze een hint.”

Hebben de kamers een thema?
We hebben drie kamers met als overkoepelend thema steampunk, dat is een fantasie-genre dat Victoriaans Engeland combineert met de ontwikkeling in de stoomtechnologie. Zo hebben we een duikboot-kamer, een studeerkamer van een gekke professor en onze nieuwste kamer waar je Frankenstein tot leven wekt. Je hoeft niet te ontsnappen uit onze escape rooms, maar je speelt de kamer ‘vrij’ door opdrachten op te lossen.

Verdient het goed?
Ik verdien minimumloon, wel krijg ik veel vrijheid. Zo heb ik een aantal collega’s die ook journalistiek studeren en daarmee mocht ik promovideo’s en acties bedenken voor de social media van de escape room.

Hoe ben je zo bij dit baantje gekomen?
Ik heb eerst de ‘standaard’ studentenbaantjes gehad, zoals horeca- en supermarktwerk, alleen vond ik het daar al snel saai. Ik wilde iets waarbij ik zin had om naar mijn werk te gaan. Via via heb ik toen gesolliciteerd en ben ik aangenomen. Ik heb nog nooit zulk leuk werk gehad met zulke leuke collega’s!

tekst: Dianne Bleeker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *