Hoe maak je de beste stories op Instagram?

Instagram stories: een vak apart. Want hoe zorg je ervoor dat mensen niet wegswipen? En hoe haal je het optimale uit je polls, gifjes en filters? We vroegen het aan succesvolle Instagrammende Windesheimstudenten.

 

‘De highlights-functie is heel inspirerend’

Melanie Borgman (21), derdejaars journalistiek, is veel bezig met de vormgeving van haar feed en stories. Haar account @melsmirror heeft 1.244 volgers.

Wow, hoe krijg je jouw stories zo mooi?
“Ik gebruik altijd de apps Unfold en Storyart. Daar kun je foto’s en video’s mee vormgeven en op een leuke manier in Instastories zetten. Zo kun je je foto bijvoorbeeld op een ouderwetse polaroid-frame zetten.”

Gebruik je de highlights-functie veel?
“Jazeker, highlights zijn superhandig. Zo kun je je stories als het ware vastpinnen in je account, zodat volgers ze later nog eens terug kunnen kijken. Ik heb een highlight met het thema ‘gerechten’, maar ook eentje met outfits, interieur, accessoires en hotspots die ik bezocht heb. Ik vind het ook mega-interessant om dit bij anderen te bekijken, want het geeft veel inspiratie.”

Meer tips voor succes op Insta?
“Mijn Instagram gaat met de seizoenen mee: in de zomer zijn de tinten wat warmer, in de winter wat koeler. Dat ziet er mooi uit op mijn feed.”


‘Volgers willen weten wat je aan het doen bent’

Joël de Vries (18), tweedejaars small business en retail management, verdient geld en gratis spullen met zijn Instagram-account. Hij heeft 19,2k volgers op zijn account @joeldvries.

Hoe maak je een goede story?
“Je stories kun je gebruiken om foto’s te laten zien die je net niet goed genoeg vindt om op je feed te posten. Na 24 uur verdwijnt ‘ie toch weer. Als je meer dan 10k volgers hebt, krijg je een extra functie: dan kun je swipe-up-links in je stories plaatsen of linken naar andere websites.”

Wat zien we in jouw stories?
“Ik laat zien wat ik door de dag heen aan het doen ben. Volgers willen weten wie je bent en wat je aan het doen bent. Ik maak ook contact met mijn volgers: dan laat ik ze via de speciale functie vragen aan mij stellen of ik maak een poll.”

Verdien jij geld omdat je zoveel volgers hebt?
“De ene maand niks, de andere maand een paar honderd euro. Ik verdien bijvoorbeeld geld door mensen op links te laten klikken. Ook heb ik veel samenwerkingen waarbij ik gratis kleding, horloges of petjes krijg. Daar moet ik dan gewoon wat over posten.” 

 

‘Ik kan stuk gaan om mijn eigen stories’

Niels Verschuur (24), tweedejaars AD office management op Windesheim Flevoland, gebruikt Instagram vooral voor grappige stories. Ruim 4.800 mensen volgen zijn account @coldwintermornings.

Hoe maak je een goede story?
“Het moet grappig zijn om naar te kijken. Neem het allemaal niet te serieus. Soms bekijk ik ’s avonds nog eens mijn eigen story en dan kan ik daar nog stuk om gaan. Ik ben zelf mijn grootste fan. De interactie met volgers is ook leuk: door polls te maken kom je erachter hoe mensen over dingen denken. Dat beïnvloedt niet hoe ik over iets denk, maar het is wel leuk.”

Hoe druk ben jij met Instagram?
“Eerder nam ik het superserieus. Ik ben een sneakerfan en was veel bezig met mooie productfotografie. Ik hoopte daardoor samen te kunnen werken met schoenenwinkels en zo. Ik plaatste ook een tijdje steeds drie bijna dezelfde foto’s in één rij: dat zorgt voor een tof beeld op je feed. Dat vond ik helemaal de shit, maar tegenwoordig vind ik het allemaal minder belangrijk. Ik ben vooral bezig met mijn stories.”

 

‘Ook op mijn stories plaats ik kwaliteit’

Maud Boerboom (19), tweedejaars verpleegkunde op Windesheim Flevoland, deelt haar reisfoto’s via Instagram. Ze heeft 1.610 volgers op haar account @maudboerboom. 

Wat maakt een goede story?
“Op Instastories gebruik ik kwalitatief goede foto’s, die passen bij het thema van mijn feed. Geen afdankertjes, dus. Ik gebruik altijd de filter ‘Melbourne’. Verdere tierelantijntjes gebruik ik eigenlijk niet. Het hoeft van mij niet zo druk.”

Wat is dan het thema van je feed?
“Soms post ik iets over mode, sport of mijn gezonde levensstijl, maar het hoofdthema is reizen. Ik probeer eens per drie maanden ergens heen te gaan. Ik merk dat het helpt om één bepaald thema op mijn feed te hebben.”

Tips voor veel volgers?
“Gebruik populaire hashtags, voor reisfoto’s zijn dat bijvoorbeeld #wanderlust en #travel. Zoek daar ook zelf op en like of volg die accounts. Gebruik altijd dezelfde filters en kleurtinten zodat je feed er goed uit ziet. Ik gebruik zelf blauwtinten. Schrijf tot slot in het Engels: daarmee heb je een groter bereik.”

 

‘Mooie stories maken kost tijd’

Mark Benjamin van den Berg (24), derdejaars human resource management, gebruikt Instagram voor het promoten van zijn rapmuziek. Zijn account @markbenjaminb heeft ruim 4.300 volgers.

Ben jij fan van stories?
“Je story is best belangrijk, je kunt het zien als het visitekaartje van je account. Je moet ervoor zorgen dat mensen je niet wegswipen. Soms vind ik het nog best lastig om er iets van te maken, want het kost veel tijd. Ik zoek in ieder geval graag de interactie op met m’n volgers door middel van polls. Gifjes gebruik ik ook vaak, die vind ik hilarisch.”

Wat post je op je feed?
“Veel van mijn posts hebben met de muziek te maken. Als ik over twee weken een nummer uitbreng, geef ik een voorproefje. Dan zet ik er bijvoorbeeld onder: bij 30 reacties breng ik dit nummer uit.”

Nog tips om veel volgers te krijgen?
“Blijf up-to-date: post twee of drie keer per week. Niet vaker, want als mensen alleen maar jouw kop in hun tijdlijn zien, wordt het irritant. Ook kun je net als ik een bedrijfspagina maken, waarmee je je statistieken kan bijhouden.”

Tekst: Silke Polhuijs

Er zijn 1 reacties op «Hoe maak je de beste stories op Instagram?»

  1. Niels schreef:

    Haha, die Niels is echt grappig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *