Einde aan waaierende voetgangers

Het nieuwe spijlenhek langs de weg naar de campus verhoogt de verkeersveiligheid.

Dat concludeert Dirk Pieter Halbesma, manager vastgoed en facilities. Voetgangers kunnen door het hek niet meer uitwijken naar de rijbaan. “Ook is het veiliger dat er nu één duidelijk oversteekpunt is, na de kruising naar het hoofdgebouw. Het hek voorkomt waaiers van voetgangers over de weg.”

De gemeente plaatste vorige maand een permanent spijlenhek langs het trottoir, waar de afgelopen jaren in september en oktober ook al tijdelijke verkeersbarrières stonden om de voetgangersstroom te beteugelen.

Tijdens de ochtendspits is de kruising voor de campus een wirwar van auto’s, fietsers en voetgangers. Vooral aan het begin van het studiejaar gaat er veel verkeer via deze weg naar Windesheim en Greijdanus College.

Het spijlenhek loopt vanaf het plein voor het hoofdgebouw langs de Burgemeester van Walsumlaan en Pilotenlaan, tot aan de bushalte bij het Lünentunneltje. Halbesma is nog met de gemeente in overleg over het verbreden van het trottoir aan de waterzijde met één stoeptegel.

In de nieuwe situatie zorgen sommige voetgangers voor gevaarlijke situaties, door over het hek te klimmen of over het fietspad aan de andere zijde van de weg te gaan lopen. “Gelukkig gebeurt dat niet vaak. Wie het doet wordt erop aangesproken door de verkeersregelaars”, zegt Halbesma.

Aan de campuszijde heeft Windesheim vorige maand het trottoir met het voetpad naar gebouw G weggehaald. Gebruikers van G en H moeten voortaan via het hoofdplein en gebouw F lopen. (EM)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *