X-files: een nachtmerrie voor de campus

Hoe een gebouw van negen verdiepingen ongewenst één jaar leeg stond.

Het is een van de spraakmakendste gebeurtenissen in de geschiedenis van Windesheim: de sluiting van gebouw X. Een bijna-ramp met alle bijbehorende emoties. Van ongeloof tot wanhoop, van crisis tot berusting. Gelukkig lijkt de nachtmerrie redelijk goed af te lopen.

Veel studenten en medewerkers denken aan een tijdelijk ongemak als in de herfstvakantie van 2017 van de ene op de andere dag opeens gebouw X sluit. Reden is een mogelijke onveiligheid van vloeren. Ook op andere plaatsen in Nederland worden gebouwen gesloten waarvan vloeren geconstrueerd zijn met een nieuwe bouwtechniek. Niemand mag er meer in vanwege het onderzoek. De tentamens, die na de vakantie moeten plaatsvinden, zijn eerste zorg voor Windesheim. Hals over kop worden daarvoor alternatieve ruimtes gezocht.

Niet veilig
Dan komt een mededeling die bijna niemand verwacht. Op basis van het onderzoek kan gebouw X niet als veilig worden vrijgegeven. De plafonds en vloeren moeten worden aangepakt en het gebouw moet maanden dicht. Windesheim moet er zelfs rekening mee houden dat het gebouw tot ver in 2018 gesloten blijft.

Het gebouw staat niet op instorten, zo wordt verzekerd, maar de eerste dag na de herfstvakantie mogen docenten en medewerkers uit X niet naar hun werkkamers. Tijdens een massaal bezochte bijeenkomst geeft de directie uitleg over de sluiting en over locaties waar ze kunnen werken en lesgeven.

In de andere gebouwen duiken die eerste weken overal docenten op uit gebouw X. Wanhopig op zoek naar een werk- of vergaderplek en ze komen terecht in koffiecorners of studielandschappen bedoeld voor studenten. Gelukkig worden ze met open armen ontvangen. De reacties van collega’s uit andere gebouwen zijn hartverwarmend, ze bieden spontaan hun bureaus en werktafels aan.

Tijdelijk onderkomen
Een geluk bij een ongeluk is dat Windesheim wat ruimte over heeft, omdat het oude gebouw D nog niet gesloopt is. Veel opleidingen uit X kunnen hier na een paar weken een tijdelijk onderkomen krijgen. Zelfs de oude studioruimte in D kan, na wat aanpassing, opnieuw gebruikt worden door de opleiding Journalistiek.

Na veel indikken en schikken blijkt dat alle les- en werkplekken over de campus verdeeld kunnen worden. Maar om wat extra lucht te krijgen, huurt Windesheim per december 2017 een extra tijdelijke locatie in Hanzeland. Het onderwijs voor professionals van domein bmr verhuist daar naartoe.

Late lessen
Het is razend druk op studentenwerkplekken, in de kantines en op de parkeerplaats. Maar iedereen probeert zich zonder veel klagen aan te passen aan de bijzondere situatie. Er wordt extra parkeerplek gehuurd bij Dinoland en bij De Bierton. De picknickbanken uit X1 worden in andere gebouwen gezet als extra studieplek. En de vergaderkamers worden beter vindbaar en makkelijker toegankelijk gemaakt.

Er wordt een rooster gemaakt voor het tweede semester, waarbij de ‘randen van de dag’ meer benut worden: voor studenten betekent dat vanaf eind januari wat vaker vroege en late lessen.

Intussen wordt er koortsachtig gewerkt aan plannen voor de versteviging van de vloeren. Omdat het om een nieuw probleem gaat moeten overal adviezen worden ingewonnen. Windesheim hoopt nog steeds dat het gebouw klaar kan zijn na de zomervakantievan 2018.

Tegenvaller
In maart worden de plafonds opengelegd en de plaatnaden geïnspecteerd. Dan blijkt dat er een andere verstevigingsmethode moet worden gebruikt en de renovatiewerkzaamheden langer gaan duren. Een onverwachte tegenvaller. Het gebouw openen na de zomer gaat niet lukken, de klus zal pas rond de herfstvakantie klaar zijn.

Momenteel wordt de terug-verhuizing gepland. Nu gebleken is dat de campus eigenlijk met wat minder ruimte toe kan, krijgen de afdelingen van X straks wat minder plek toebedeeld dan voorheen. Op die manier kan het Honours College in 2019 ook een verdieping krijgen in gebouw X.

Vlak voor de zomer wordt de definitieve planning voor de renovatie van X bekend. De verhuizing zal na de herfstvakantie beginnen. Het gebouw gaat weer helemaal open in week 46, met ingang van onderwijsperiode 2.

Alles lezen over de sluiting van gebouw X? Ga naar de pagina ‘Dossier X-gebouw

Ernest Mettes

De renovatie van gebouw X is in volle gang, zestig werkmensen leggen grote ankers aan in de ‘bollenplaatvloeren’ van X. De ankers worden door de plastic bollen geboord die in deze vloeren zitten. De bollen worden gevuld met injectiemortel, waardoor de ankers goed vast komen te zitten. Na tien dagen worden de ankers vastgedraaid. Daarna kunnen alle installaties en leidingen terug in de plafonds. Inmiddels is verdieping 7 helemaal opgeleverd.

 

 

Het personeel mocht in kleine groepen naar gebouw X, om spullen in verhuisdozen te pakken.

 

 

Veel lessen konden worden verplaatst naar gebouw D.

Er zijn 3 reacties op «X-files: een nachtmerrie voor de campus»

 1. AJ Sleijster schreef:

  Goed om een update te lezen. Blij dat er langzaam aan wat schot in komt.

  Over enkele zinnen uit je boeiende bijdrage, Ernest, valt méér te zeggen.
  Je schrijft “… Momenteel wordt de terug-verhuizing gepland. Nu gebleken is dat de campus eigenlijk met wat minder ruimte toe kan, krijgen de afdelingen van X straks wat minder plek toebedeeld dan voorheen. Op die manier kan het Honours College in 2019 ook een verdieping krijgen in gebouw X…”.

  In ieder geval twee kanttekeningen hierbij:
  – veel collega’s (en ikzelf hoor daar ook toe) werken nu zodra het kan thuis en niet op Windesheim (en ontvluchten zo de grotere, massa-werkruimtes),
  – vraag studenten en collega’s eens naar de roosters (niets ten nadele van roostermedewerkers). Colleges tot 18.30 uur waren geen uitzondering en dat kan niet voor een dagopleiding (behoudens heel uitzonderlijke situaties als de recente noodzakelijke verbouw van gebouw X).

  Kortom: is dit verstandig beleid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *