Dianne: ‘Red de memes!’

Je kent het wel: na een avondje stappen lig je in je bed te scrollen door Facebook, Instagram en Twitter. Je hoeft niet lang te zoeken of je komt een meme van ‘Beyoncé on fleek’ tegen die je doet denken aan vannacht. Al lang niet meer zo on fleek tag je je vrienden in een meme van grumpy cat (die precies jouw brakke bui beschrijft) om te kijken of zij zich net zo beroerd voelen als jij.

Uploadfilter
Memes hebben een significante plek ingenomen in ons dagelijks leven. Maar als het aan de Europese Commissie ligt, wordt dat straks verleden tijd. Als op foto’s, muziek of filmpjes auteursrechten zitten, dan moeten websites die rechten in de toekomst afkopen. Er komt dan een algoritmisch uploadfilter over content heen dat totaal geen begrip heeft voor parodie.

Het gevolg: Instagram zonder memes, YouTube zonder covers, nieuws zonder humor. Oftewel een kleurloos internet zonder enige vorm van creativiteit. Memes zijn een manier om ons met elkaar verbonden te voelen als Trump weer iets absurdistisch twittert, als een scène uit Friends precies je leven omschrijft of als je gewoon even steun zoekt bij alle mensen die ook niks voor school hebben gedaan.

In je joggingbroekje
Daarbij komt dat het nergens op slaat, dat hele gedoe met auteursrechten, want memes gaan niet om geld, maar om de boodschap, de grap, een gevoel dat wordt overgebracht. Wat blijft er van het internet over als daar geen ruimte meer voor is?

Zo’n uploadfilter is nergens goed voor, want met het vermorzelen van memes verdwijnt ook onze vrijheid van meningsuiting en dat kan natuurlijk niet. Doe daarom allemaal je beste pak aan en klop aan in Brussel, stuur een brief of blijf lekker thuis in je joggingbroek en spam het hele internet vol met nieuwe memes. We moeten met z’n allen laten zien dat een leven zonder memes best wel saai is en dat we veel waarde hechten aan ons brakke zondagochtendje scrollend naar grumpy cat.

Dianne Bleeker, student journalistiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *