‘Ruiken jullie ook wc-verfrisser?’

Michelle proefde de lekkerste speciaalbiertjes in het Paard

Een lekker biertje gaat er altijd in. Al rijkt haar kennis niet verder dan een pilsje van de tap en een Radler in het lentezonnetje. Hoog tijd dus om onze verslaggeefster Michelle van der Molen naar een workshop bierproeven te sturen.

We zitten met z’n allen in het Vliegende Paard en aanstormend biersommelier Taco Zandbergen (24) heeft een pittig lesje bierproeven voor ons voorbereid. Dacht ik dat we gewoon een beetje bier konden drinken. Maar al snel vliegen termen als EBU (bitterheid van het bier) en EBC (kleur van het bier) ons om de oren.

Spontane gist
Om mij heen roepen de mensen in het kleine zaaltje de namen van hun favoriete bieren. De Indian Pale Ale hoor ik regelmatig voorbij komen en net op het moment dat ik dit biertje wil googelen, kom ik erachter dat het geen specifiek biertje is, maar een biersoort. Ik voel me een bieridioot en besluit de rest van de proeverij mijn gedachten voor me te houden. Helaas staat er nog geen groot bierglas voor m’n neus om me achter te verschuilen. Taco vertelt dat er tussen de vijf- à zeshonderd biersoorten zijn en legt de verschillende gistingsprocessen aan ons uit. Ik frons mijn wenkbrauwen nog wat dieper, maar de interesse van de derdejaars journalistiekstudent Ruben Stavorinus (23), is gewekt. “Spontane gisting, wat moet ik mij daarbij voorstellen?” Taco legt uit dat bij spontane gisting de deuren en ramen wijd open worden gelaten, zodat het gist overal naartoe kan. Mijn fantasie gaat met me aan de haal en ik zie het gist al huppelend de wijde wereld in trekken.

Wc-verfrisser
Dan komen de biertjes. Pabostudente Nienke van der Ploeg (27) let op de hoeveelheid in het glas, die is niet heel veel. “We krijgen zes verschillende soorten bier? Oh, dan drinken we uiteindelijk maar twee biertjes” Onhandig schuift ze met haar ellebogen over de tafel, waardoor haar eerste centiliters bijna op de vloer verdwijnen. Ruben heeft de gang erin zitten en ruikt al aan zijn tweede biertje, het bootjesbier. “Voor mij is het allemaal bier. Ik kan er niet tegen wanneer mensen zo wijs gaan doen over een glaasje pils. Als het lekker is, dan is het lekker.” Ik knik en snuif aan mijn glas. Kersen, ik ruik kersen! Maar durf natuurlijk niks meer te zeggen. Ruben heeft zijn woordje wel klaar: “Ruiken jullie ook wc-verfrisser?” Nienke fluistert: “Ik ruik mest.”

Entertainer
“Het gaat niet om het alcoholpercentage, maar om de smaakintensiteit. Op basis daarvan heb ik de biertjes ook geselecteerd.” Taco geeft steeds vaker een bierproeverij, nu hij de cursus tot biersommelier volgt. “Ik vind het heerlijk om mensen nieuwe bieren te laten proeven.” Hij wacht dan ook met een big smile op onze antwoorden, wanneer we het alcoholpercentage van de biertjes moeten raden. Tip van de meester: “De kleur van het bier kan je op het verkeerde spoor zetten.” Bij een vrij licht biertje nam ik een grote slok, die rechtstreeks naar mijn hoofd ging. Tien procent, fluisterde ik naar Ruben. “Tien procent, dat raden jullie niet hè”, zei Taco. Score.

Droge mond
Nienke houdt wel van een biertje, maar heeft tijdens de proeverij biertjes gedronken die nieuw waren voor haar. “Zo’n proeverij is veel informatiever dan ik had verwacht. Ik dacht dat we gewoon gezellig wat biertjes zouden drinken, maar ik kan mijn vriend weer iets bijleren wanneer ik thuiskom!” Ook ik ben onder de indruk. Want wonder boven wonder vond ik gewoon alle zes de biertjes heerlijk, terwijl ik normaal niet zo’n bierdrinker ben. De Barbar, het Bootjesbier, IJwit, Blauwe Bijl (ruikt naar kattenbrokken, smaakt naar stroop), Troost I.P.A. en Guinness West Indies Porter, ik kan doen alsof ik er verstand van heb. Ook al heb ik ondertussen een droge mond van al dat ‘spontane gist’ en een grote trek in kaas gekregen. Ruben heeft ‘m ook al hangen: “Het bier proeft serieus lekkerder, door alle informatie die je erover krijgt. Ik krijg spontaan zin in een kapsalon van de Pinguïn.”

Michelle van der Molen
Foto: Jasper van Overbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *