Weekend: ‘Ik zag elke avond het noorderlicht’

Isa Beuving, 20 jaar en derdejaars pabo, studeert vijf maanden in Jönköping in Zweden. Ze volgt daar de minor Internationalisering.

Mooi land! Heb je ook tijd voor leuke dingen?
Jazeker! De universiteit organiseert verschillende trips. Laatst ben ik meegegaan naar Zweeds Lapland. Tijdens deze tocht heb ik elke avond het noorderlicht gezien, rendieren geaaid en met Sami-mensen, de originele bewoners van Lapland, kunnen praten. Dat was echt ontzettend bijzonder!

Waarom Zweden?
Ik ben naar Zweden gegaan om ‘Sustainability in a multicultural world’ voor verschillende leeftijdsgroepen en ‘geography’ te volgen. Deze vakken kun je niet volgen op Windesheim. Bij dat eerste vak leer ik veel over duurzaamheid en hoe ik dat kan vertalen naar het klaslokaal. Bij ‘geography’ gaat het over hoe feminisme zich heeft ontwikkeld.

Loop je daar ook stage?
Ja. Ik heb tot nu toe vijf weken fulltime stage gelopen op een Zweedse basisschool.

Merk je verschil met het basisonderwijs in Nederland?
In Zweden is het onderwijs vrij vlak. De lessen bestaan uit uitleg van de docent en kinderen die luisteren en daarna opdrachten maken. De hele klas werkt op hetzelfde niveau en ze krijgen les van vakdocenten die twee à drie vakken geven aan verschillende klassen. Dit is een groot verschil met Nederland waar klassen één docent hebben, er veel activiteiten worden gedaan, zoals spelletjes, en er op minstens drie verschillende niveaus wordt gewerkt.

Dianne Bleeker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *