Bordje Oostblokse gewoontes

Oud-journalistiek-student Silke Polhuijs zoekt de beste Zwolse plekken om te lunchen, te dineren of te borrelen. Deze week: 20-Five.

Aan het einde van het Gasthuisplein, helemaal op het hoekje, zit een pareltje verstopt. Dat is 20-Five, een restaurantje waar je heel goed kunt eten. Omdat ik had gelezen dat het menu wat Bulgaarse invloeden zou hebben, en Bulgaars eens wat anders is dan Italiaans of Mexicaans, trek ik op een vrijdagavond de deur open. In zo’n weggestopt hoekje op een plein verwacht je misschien een sinister eetcafé met twijfelachtige hygiёnevoorschriften, maar 20-Five ziet er allesbehalve goor uit. Door de leren meubels, houten vloer en chille jazzmuziek lijkt de toko zowaar een beetje chique.

Als we het menu krijgen, speur ik meteen naar de Bulgaarse dingen. Ik zie hier en daar wat Bulgaarse kruiden staan, wat moeilijke ingrediënten en wat onverklaarbare namen. Ik begrijp dat de kok er gewoon af en toe wat Oostblokse gewoontes doorheen roert. Als voorgerecht nemen we een borrel, en mijn date neemt er Bulgaarse droge worst bij. Een prima borrelhap. Mijn eigen voorgerecht is meer dan prima: avocadotartaar met gerookte zalm en een soort mayonaise erbij. Niet-te-doen zo lekker. Waarom vind ik nooit zulke perfect rijpe avocado’s?

En dan komt het hoofdgerecht nog. Een soort ovenschaal met zalmfilet in een roomsaus, met broccoli, bloemkool en verse dille erbij. Hou óp met me hoor: dit is intens lekker. De zalm is perfect gegaard, de hele schotel niet te warm, de saus goed romig en de groenten lekker vers. Mijn date heeft hetzelfde, ook zo’n stoofschotel-idee. Hierin zie ik dat Oost-Europese terug. Maar al kwam dit uit Pakistan: ik zou er kilometers voor reizen.

Qua prijs zit je gemiddeld: wij tikken 64 euro af. Niet supergoedkoop, maar da’s dus wel inclusief twee voorgerechten en een paar borrels.

Twee dingen zijn me onduidelijk: wat doet die printer middenin da house? Maar nog belangrijker: wáárom is het hier zo rustig? Op vrijdagavond zijn er, onszelf meegeteld, maar vier gasten. Hopelijk is het hier normaal gezien drukker, want deze eettent verdient massa’s volk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *