‘Appels met peren’

Fors meningsverschil na berekening werkdruk social work

  • Volgens directeur Ineke van der Wal gaat de vergelijking met de oude opleiding mwd mank.
  • Deelraadvoorzitter Frank Joustra: ‘We zijn hier furieus over.’

Een stiekeme, forse bezuiniging. Dat was de conclusie van een aantal docenten van domein gezondheid en welzijn, nadat zij een vergelijking hadden gemaakt tussen hert aantal docent belasting uren (dbu’s) dat vroeger werd gehanteerd, en de toekenningen bij de nieuwe opleiding social work. Al met al is er volgens hen sprake van een lastenverzwaring van tussen de 30 en 50 procent.

De docenten legden hun resultaten voor aan de deelraad én aan domeindirecteur Ineke van der Wal. Die toont zich echter niet overtuigd: ‘De schrijvers van die brief maken gebruik van de dbu-systematiek uit 2012, voor de opleiding MWD. Als je daar de cijfers van de nieuwe opleiding social work naastlegt, dan ben je appels met peren aan het vergelijken. Sindsdien zijn er écht wel dingen veranderd. Het financieel kader is anders. Sinds september 2017 moeten we op een nul-begroting uitkomen. Ten tweede is de opleiding social work natuurlijk heel iets anders dan mwd.’

Deelraadvoorzitter Frank Joustra wijst haar argument van de hand: ‘Het is helemaal geen “appels met peren vergelijken”. Een hoorcollege is een hoorcollege, een werkgroep een werkgroep. Nakijken blijft nakijken. Welke systematiek je ook hanteert, een les is een les. Er is gemiddeld sprake van een korting van dertig procent. Het bevestigt wat ik ook om me heen zie, namelijk dat veel docenten die betrokken zijn bij social work,  de laatste maanden niet meer weten waar ze de tijd vandaan moeten halen. En de werkdruk was al hoog.’

Volgens Van der Wal is daarnaast de dbu-systematiek zélf ook veranderd. In 2012 werden bijvoorbeeld vergaderuren bij de lestijd gerekend. Van der Wal: ‘ik heb me er sterk voor gemaakt om onderwijs- en organisatie-uren te scheiden. 480 uur les per semester moeten ook écht uren “voor de klas” zijn.’

Ze geeft wél toe dat er in het programma voor de eerstejaars een ‘weeffout’ is gemaakt:  ‘Er is uitgegaan van een lesuur van 50 minuten en niet van 60, zoals het hoort te zijn. Dat is uiteraard onrechtvaardig, zodra ik daarvan op de hoogte was, heb ik dat ook ruiterlijk toegegeven. Het is een heel gepuzzel maar op dit moment wordt er hard gewerkt om het individueel te compenseren.’

Volgens Joustra is de hele gang van zaken typerend voor de manier waarop het managementteam met de deelraad omgaat: ‘Wij zeggen al jaren tegen Ineke dat ze ons meer moet betrekken bij de besluitvorming. Maar wat er nu gebeurd is, gaat alle grenzen te buiten. Er is namelijk een fikse korting doorgevoerd in het aantal DBU’s zonder dat de deelraad hier van op de hoogte was en dus ook niet mee heeft ingestemd. Hier zijn we ronduit furieus over. Het personeel wordt hier tekort mee gedaan en het zet extra druk op de kwaliteit van het onderwijs. We verwachten dat dit zo snel mogelijk wordt teruggedraaid. We zouden hier zelfs een kort geding over kunnen starten gezien de onrechtmatigheid van de kwestie.’ (MH)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *