Stemming: ‘Iedereen mag weten waar ik ben’

Het delen van je locatie: voor veel apps op je smartphone is het noodzakelijk om ze überhaupt te kunnen gebruiken. Het wordt daardoor steeds gewoner dat anderen weten waar je uithangt. Maar is dit wel zo gewoon?

“Waarom zou iemand willen weten waar ik ben? Als je bijvoorbeeld met vrienden aan het stappen bent en je bent iemand kwijt, dan kun je toch ook een appje sturen? Privacy heeft echt niet mijn hoogste prioriteit, maar met iedereen je locatie delen? Ik zie het nut er niet zo van in.
Tim Brand (22)
vierdejaars lerarenopleiding biologie

 

“Ik zou echt nooit mijn locatie delen met mijn ouders. Natuurlijk zullen ze soms bezorgd zijn, maar het moet niet omslaan in bemoeien. Ik wil gewoon mijn eigen gang kunnen gaan, zonder dat mensen gaan invullen waar ik misschien uit zou kunnen hangen. Zo ontstaan roddels.”
Evelyn Karelse (20)
tweedejaars journalistiek

 

“Op zich heb ik niet veel tegen het delen van mijn locatie, maar iemand verrassen wordt zo wel moeilijker. Gisteren bijvoorbeeld, wilde ik mijn vriendje verrassen, die in een andere stad woont. Dus ik zit in de trein en krijg ineens een appje van hem: “Waar ben je?” Via Snapchat had hij gezien dat ik niet thuis was.
Marloes van Jaarsveld (20)
eerstejaars social work

 

“Ik maak geen geheim van mijn locatie, zelfs niet voor de overheid. Volgens mij heb ik niets te verbergen. Het lijkt me wel nuttig voor bijvoorbeeld de politie. Zij kunnen met die locaties snel mensen pakken die wel wat te verbergen hebben. Dat is natuurlijk wel privacyschending, dus ik snap de bezwaren wel.”
Ruben Wallet (18)
eerstejaars accountancy

 

“Je kiest er zelf voor om je locatie te delen of niet. Het wordt gevaarlijk als je het niet meer zou kunnen uitzetten, dat iedereen maar kan zien waar je uithangt. Ik studeer bijvoorbeeld journalistiek; wat nou als journalisten te traceren zijn? Ik denk dat zij dan misschien minder kritisch worden, omdat ze zo te vinden zijn.”
Kevin ten Dolle (25)
tweedejaars journalistiek

Ron Mauer

Er zijn 1 reacties op «Stemming: ‘Iedereen mag weten waar ik ben’»

  1. Mario schreef:

    >Volgens mij heb ik niets te verbergen.
    Waar woon je? Waar werk je en wie zijn je vrienden? Hoeveel heb je op je rekening en hoeveel verdien je? Simpele dingen die je niet altijd de wereld in geslingerd wilt hebben.

    >Het wordt gevaarlijk als je het niet meer zou kunnen uitzetten.
    Pssst, dat kan je al niet meer uitzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *