‘Naar Engeland? Hangt van de wind af’


Een team van twaalf Windesheimstudenten is klaar om uit te varen: begin april doen ze mee aan de Race of the Classics, voor klassieke zeilschepen.

Bijna 450 studenten van verschillende universiteiten en hogescholen doen mee aan de zeilrace, die op 2 april vertrekt vanuit Rotterdam, vervolgens Engeland moet aandoen en een kleine week later finisht in Amsterdam. “Of we echt naar Engeland gaan is afhankelijk van de wind”, vertelt werktuigbouwkundestudent Rick van ’t Ende. Want als die bijvoorbeeld uit het zuidwesten waait, kan de oversteek niet worden gemaakt en voert de route naar de Waddeneilanden.

Trimmen, hijsen en strijken
Het team gaat varen op de klassieke tweemaster De Meander (zie foto) en bestaat uit drie vaste bemanningsleden plus de twaalf Windesheimers, die flink de handen uit de mouwen moeten steken. Rick: “Zeilen trimmen, hijsen, strijken, aan het roer staan, en ja, ook het dek schrobben.”

De studenten van het Windesheimteam hebben van tevoren geen les gekregen in het zeilen. Rick. “Het is opstappen en gaan en gaandeweg krijgen we uitleg over het zeilen. Maar we hebben genoeg ervaring binnen het team: ik en een andere jongen zijn zelf zeilinstructeur en daarnaast gaat er een zoon van een binnenvaartschipper mee.”

Wordt er naast al dat zeilen ook nog een beetje gefeest? “Onderdeel van de race is wel een feestje hier en daar. Er is een gala in 50 Shades of Grey-stijl en een filmthemafeest, wij gaan als Disney-figuren.” Maar, zo benadrukt Rick, tijdens het varen is alcohol ten strengste verboden. “Je drinkt pas je eerste biertje als de schipper dat ook doet. Oftewel: netjes helpen met trossen vastmaken en pas als het schip afgemeerd is en helemaal klaarligt, beginnen de feestelijkheden op de wal.”

Leuk en uitdagend
Het winnen van de Race of the Classics is niet het belangrijkste, zegt Rick. “Vooral omdat we dit jaar voor het eerst meedoen. Alleen het meedoen wordt al zo enorm leuk en uitdagend dat we daar al dik tevreden mee zijn.” (WvE)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *