‘Flexstuderen geeft mij vrijheid’

Waarom kiezen studenten voor een flexibele studie?

Betalen per studiepunt en je eigen studietempo bepalen: voor sommige studenten is het een uitkomst. Begin dit schooljaar startte Windesheim een experiment dat dit mogelijk maakt. Drie flexstudenten leggen uit waarom ze hiervoor kozen.


‘Meer tijd met mijn zoontje’

Lisette Smit raakte begin 2017 zwanger, tijdens het derde jaar van haar studie pedagogiek.

Omdat ze aan zag komen dat het moeilijk zou worden om in het laatste schooljaar studie en moederschap te combineren, koos ze voor het flexstuderen. Van die beslissing heeft Lisette (24 jaar oud) absoluut geen spijt. “Dankzij het flexstuderen kan ik meer tijd doorbrengen met mijn zoontje. Ik ben natuurlijk wel bezig met mijn studie, maar ik wil voor het grootste deel van mijn tijd gewoon moeder zijn.”

Lisette gaat er vanuit dat het dit jaar net niet lukt om alle punten te halen en dat ze volgend collegejaar nog een paar dingen moet inleveren. “Voltijdstudenten betalen 2060 euro collegegeld. Ik hoef alleen maar te betalen voor de punten die ik verwacht te halen. Dus dat is een stuk minder.”

Lisette heeft drie contactdagen in de week, net als de reguliere vierdejaars. Op die dagen heeft ze overleg met haar afstudeerbegeleidster, die tevens haar flexstudeercoach is, en volgt ze colleges voor een minor. Lisette: “Het flexstuderen haalt bij mij heel veel druk weg. Ik hoef niet per se alle colleges bij te wonen. Als mijn zoontje een keer ziek is, is het geen probleem als ik een les mis.”

Zonder de mogelijkheid om te flexstuderen was Lisette misschien wel niet aan het vierde jaar begonnen. “Of ik had me gedurende het jaar moeten uitschrijven. Dan zou het een flinke stap zijn om daarna mijn studie weer op te pakken.”


‘Vrijheid om afstuderen uit te smeren’

Vierdejaars Boy Rolloos is altijd druk: met studie, eigen bedrijf én zijn werk voor de centrale medezeggenschapsraad.

“We ontwikkelen een energieneutraal huis”, vertelt de 25-jarige Boy trots over zijn bedrijf Forest Living. “Normaalgesproken worden de muren en vloeren gebouwd van beton en steen. De spouw wordt gevuld met isolatiemateriaal. Van dat isolerende materiaal hebben wij losse elementen gemaakt, waaruit je het hele huis kunt optrekken. Stenen en het beton zijn hierdoor overbodig.”

Het werd steeds lastiger om alles te combineren met zijn studie small business & retail management. Boy: “Flexstuderen geeft mij de vrijheid om het afstuderen uit te smeren over een jaar in plaats van een halfjaar.” Hij wil niet langer dan vijf jaar doen over z’n studie. Dit jaar verwacht hij veertig punten te halen.

“Ik lever nu iets in als het mij uitkomt en docenten kijken flexibel na. Het komt wel eens voor dat de nakijktijd van twee weken wordt overschreden. “Maar als flexstudent ga ik daar geen probleem van maken.”

Het kan wat Boy betreft nog een stuk flexibeler. “Het is nu vooral studeren in je eigen tempo en flexibel betalen. Ik zou daarnaast graag mijn eigen studie helemaal zelf willen inrichten.” Dus vakken volgen van welke opleiding dan ook, ter verdieping of verbreding. “Ook bovenop de 240 studiepunten die voor een hbo-opleiding staan. Daar wil ik best extra voor betalen.”


‘Dubbele gevoelens over flexstuderen’

Misja Groen (21) begon zijn vierde jaar ICT als flexstudent, maar besloot na een half jaar toch zijn studie voltijd voort te zetten.

Begin dit schooljaar werd Misja bestuurslid van het Studenten Overleg Orgaan Zwolle. Hij verwachtte hier meer tijd aan te besteden dan aan zijn studie, daarom leek flexstuderen de ideale oplossing. Maar het beviel minder goed dan verwacht. Zijn minor kon niet flexibel worden gevolgd. “Het sloot daarom niet aan bij mijn bestuurswerk.” Ook was Misja duurder uit dan verwacht: “Als ik door was gegaan met flexstuderen, zou ik dit jaar meer dan 2200 euro kwijt zijn.”

Misja vindt dat Windesheim het experiment nog moet finetunen. “Ik heb dubbele gevoelens over flexstuderen, want ik wilde graag een vakkenpakket samenstellen uit verschillende opleidingen.” Maar daar voorziet dit experiment niet in.

In plaats van 36 punten op de flexmanier gaat Misja dit jaar gewoon voor de volledige 60 studiepunten als voltijdstudent. “Ik volg nu een minor bij Bedrijfskunde, om meer bedrijfskundige vaardigheden op te doen. Bij ICT werk je non-stop aan projecten. Bij Bedrijfskunde heb je colleges en daar hoort één project bij, voor mij is dat beter te combineren. Ik kan nu juist makkelijker mijn tijd indelen.”

Misja staat nog altijd achter het flexstuderen, alleen niet voor zichzelf. “Het concept vind ik heel tof, ik zou het geweldig vinden als het doorgevoerd wordt.”

Wat is flexstuderen precies?

  • Flexstudenten betalen ongeveer 34 euro per behaald studiepunt, plus een toeslag van 15 procent. Per semester bepalen flexstudenten zelf welke modules ze volgen. Dit kan ook afstudeerbegeleiding zijn.
  • Doelgroep is studenten die hun studie willen combineren met werk, topsport, mantelzorg, een bestuursfunctie, een eigen bedrijf of ouderschap. Plus studenten met een functiebeperking of chronische aandoening.
  • Het landelijke experiment ‘flexstuderen’, dat zes jaar gaat duren, startte in september 2017 op twee universiteiten en twee hogescholen. Op Windesheim doen alle opleidingen er aan mee. De hogeschool telt momenteel 57 flexstudenten.
  • De hogeschool wil het experiment graag uitbreiden door ook eerstejaars en deeltijdstudenten toe te laten. Windesheim hoopt in het derde en vierde jaar van het experiment jaarlijks 500 nieuwe flexstudenten te trekken.

Tekst: Reinhilde van Aalderen en Wouter van Emst
Foto’s: Jasper van Overbeek

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *