‘Ik wil jongeren een stem geven’

De gemeenteraad, is dat nou leuk? Zes Windesheimers die graag gekozen willen worden op 21 maart.

‘Ik moet colleges skippen’
Margriet Boersma (21) studeert bedrijfskunde MER en staat op nummer 2 van de CDA-lijst in Zwolle.

“Mensen hebben snel een beeld van je als je bij een bepaalde partij hoort. Bijvoorbeeld: als CDA’er zal Margriet wel zus en zo denken, want dat staat in de Bijbel. Soms is het vervelend om je steeds te moeten verdedigen, maar het gaat me goed af. Ik ben gelovig, maar dat betekent niet dat ik niet vooruitstrevend ben of niet breed kan denken.”

Margriet stond aanvankelijk op nummer 8 van de lijst. “Maar de vrouw die op 2 stond, trok zich terug. Om toch een vrouw in de top 3 te hebben, werd ik naar boven geschoven. Ik vind het superleuk dat ze zoveel vertrouwen in me hebben!”

“Ik verwacht dat mijn leven burgerlijker zal worden als ik raadslid ben. Het is toch een parttimebaan, dat vraagt een vast ritme. Ik moet nu al sommige colleges skippen om alles rond te krijgen. Gelukkig gaat school daar heel goed mee om. Met vrienden is het soms lastig: die begrijpen niet altijd dat je af en toe een feestje moet overslaan als er een klus voor de partij tussenkomt.”

“Ik ben benieuwd naar de contacten met de burgemeester en wethouders. Nu kijk ik nog tegen ze op, maar straks spreken we elkaar met de voornaam aan. Spannend! Behandelen ze mij als volwaardig raadslid of als dat 21-jarige meisje dat nog ervaring moet opdoen?”

‘Ik was niet eens lid van de partij’
Theo Peenstra (50)
, op de foto in het midden, is docent van de lerarenopleiding aardrijkskunde en staat op nummer 16 van de lijst van GroenLinks Zwolle.

“Als docent bereid je jongeren voor op de toekomst. Dan moet je ook een goed beeld hebben van hoe die toekomst eruit moet zien. Daarom is politiek belangrijk. We zullen socialer en groener moeten worden als we willen dat die toekomst er goed uitziet. De aarde hebben we niet gekregen van onze ouders, maar we hebben haar te leen van onze kinderen, wordt wel gezegd.”

Theo werd vanuit het niets via LinkedIn door GroenLinks gevraagd of hij op de kieslijst wilde staan. “Ik was zelfs niet eens lid van de partij! Maar ik vond het niet raar dat ze mij benaderden, ik houd me veel bezig met duurzaamheid. Ik heb bijvoorbeeld vijf jaar in het bestuur van de Fietsersbond Zwolle gezeten.”

Theo probeert ook z’n studenten over te halen om duurzamer te leven. “Maar ik daag ze ook uit om te proberen míjn gedrag te veranderen. Zo heb ik ze laten vergelijken wat de meest groene energiemaatschappij en de meest groene bank is. Daardoor ben ik van energiebedrijf én van bank geswitcht.”

Als nummer 16 op de lijst komt Theo hoogstwaarschijnlijk niet in de gemeenteraad. “Maar dat wil ik ook niet, daar ben ik nog te onervaren voor. Ik mag sowieso wel in de steunfractie. Daar zitten mensen met inhoudelijke kennis op specifieke onderwerpen, voor mij dus bijvoorbeeld onderwijs, duurzaamheid en ruimtelijke indeling. Ik voorzie  de raadsleden van achtergrondkennis, adviezen en stemsuggesties.”

‘Het heeft me veel vrienden opgeleverd’
Hendrik Wakker (20)
, op de foto met blauwe stropdas, studeert bedrijfskunde MER. Hij is de lijsttrekker (en enige kandidaat) van de PVV op Urk.

“Bij landelijke verkiezingen stemmen veel Urkers op de PVV. Ik wil hen ook lokaal een stem geven. Ik zou liever iets meer op de achtergrond zijn begonnen, maar er was geen lijsttrekker, dus ben ik het maar geworden. Ik hoef gelukkig niet alles zelf te doen, maar je bent wel altijd het enige gezicht van de partij. Ik heb bijvoorbeeld een vakantie af moeten zeggen om bij een laat aangevraagd cultuurdebat te kunnen zijn. Andere partijen kunnen in zo’n geval de nummer 2 of 3 sturen.”

Waarom PVV? “We gaan niet de goede kant op met Nederland. Onze cultuur wordt afgebroken. Er is bijvoorbeeld veel gedoe geweest over het plan van onze gemeente om een aantal straten naar Nederlandse zeehelden te noemen, zoals Michiel de Ruyter. Ik vind dat een mooie manier om helden van vroeger te eren. Maar veel mensen waren ertegen, vanwege hun verleden met slavenhandel en kolonisatie.”

De PVV ligt niet bij iedereen goed. “Toch heb ik veel positieve reacties gekregen, vooral van jongeren. Tijdens het uitgaan word ik bijvoorbeeld aangesproken door mensen die het met me eens zijn. Het heeft me veel vrienden opgeleverd!”

Er zijn ook negatieve reacties. “Meestal zonder argumentatie en via social media. Dan gaat het bijvoorbeeld over m’n kapsel. Zo kinderachtig, daar word ik wel moe van. Maar dat zijn meestal mensen van buiten Urk, die kunnen toch niet op me stemmen.”

‘Ik zou zo graag op die stoel zitten’
Jolanda Oosterhof-Kok (30)
volgt de deeltijdopleiding social work. Ze staat op nummer 4 van de VVD-lijst in Zwolle.

Als zesjarige schreef Jolanda al een brief aan de burgemeester. “In de speeltuin tegenover ons huis was een knikkerpot geplaatst, vlak naast een put. Onhandig, want dan raak je je knikkers kwijt. Dus vroeg ik de burgemeester of hij daar iets aan kon veranderen en toen heeft de gemeente de knikkerpot verplaatst.”

“Als politica wil ik toegankelijk zijn en ik sta ook midden in de maatschappij. Ik ben bijvoorbeeld vrijwilliger in een wijkcentrum, studeer op Windesheim en begeleid jongeren en volwassenen, dus mensen kunnen me op allerlei manieren tegenkomen. Op mijn werk komen studenten die ik niet ken soms spontaan bij mij binnenlopen als ze ergens mee zitten. Maar ook gewoon tijdens het wandelen met de hond ontstaan vaak interessante gesprekken met andere mensen. Zelf stem ik ook echt op een persoon, niet op een partij. Het is belangrijk om een klik met je vertegenwoordiger te voelen.”

Jolanda kan niet wachten om te beginnen: “Ik zou zo graag op die stoel zitten. Heel bijzonder als je anderen mag vertegenwoordigen en actief mee kunt denken. Ik wil me onder andere inzetten voor nauwere samenwerking tussen jeugdhulp, jeugdgezondheidszorg en onderwijs om problemen snel op te sporen en op te lossen. Ik ben trots op Zwolle en ik wil graag helpen de stad nóg mooier te maken.”

 

‘Echt rust heb je nooit’
Ict-student Kay Wolters (26)
is nummer 8 op de lijst van D66 Zwolle.

“Ieder individu moet zich volledig en in alle vrijheid kunnen ontplooien. Maar dat kan alleen als je iedereen dezelfde kansen gunt. Daarom ben ik liberaal waar het kan, maar sociaal waar het moet: er moeten sociale vangnetten en andere maatregelen zijn om ongelijkheid te voorkomen.”

Naast kandidaat-gemeenteraadslid is Kay ook campagneleider. “Ik ben er van a tot z bij betrokken: ik denk mee over de strategische lijn, maar sta ook op straat te flyeren. Het is vooral belangrijk om anderen te enthousiasmeren, want in je eentje bereik je weinig. Ik ben van mezelf al heel enthousiast en dat werkt aanstekelijk. Maar ik heb ook een heel gemotiveerde club mensen om me heen. Ik weet hun intrinsieke motivatie aan te wakkeren. Samen krijgen we het voor elkaar met de partij!”

“Het werk vraagt veel tijd, maar het is voor mij een hobby, dus ik ben er graag mee bezig. Maar er moet natuurlijk wel tijd blijven om bijvoorbeeld ’s avonds met vrienden een biertje te drinken. Wat minder leuk is: je bent nooit klaar. Telkens als je een actie hebt afgerond, staat er wel een nieuw idee klaar of krijg je een mailtje van iemand waar je aandacht aan moet geven. Echt rust heb je nooit.”

‘Ik ben geen partijrobot’
Roberto Kist (22), student social work
, staat op nummer 9 van de lijst van de Zwolse PvdA.

Roberto praat graag met vrienden en studiegenoten over politiek. “Ik vind het soms moeilijk om erover op te houden, dat heb je met dingen die je belangrijk vindt. Maar studiegenoten komen ook geregeld naar mij toe om te vragen wat de PvdA van een actuele kwestie vindt. Dat is leuk.”

Waarom PvdA? “Dingen moeten eerlijk verdeeld worden. Natuurlijk verdient de een wat meer dan de ander, maar je moet wel op elkaar kunnen rekenen als het minder goed met je gaat. Bij het invullen van stemwijzers heb ik altijd een grote match met de PvdA. Nooit honderd procent, maar dat is ook wel geruststellend: ik ben geen partijrobot.”

“We gaan vaak langs de deuren om te horen wat er leeft bij de mensen. Als politicus wil ik niet te veel óver mensen, maar vooral mét mensen praten. Mensen zijn blij om gehoord te worden. Soms kunnen we ook nog direct helpen, bijvoorbeeld als iemand klaagt over losse stoeptegels. Dat nemen we mee naar de raad en dan wordt die stoep gerepareerd.”

De partij heeft momenteel zes zetels in Zwolle. Roberto staat op nummer 9 van de kieslijst, dus er is een kleine kans dat hij straks raadslid wordt. “Ik hoop het heel erg! Juist omdat ik jong en beginnend ben. Ik wil jongeren een stem geven.”

Stemmen in het Paard
Stemmen onder het genot van een biertje? Het kan straks op 21 maart in Het Vliegende Paard. En al vanaf middernacht! Precies om twaalf uur ’s nachts opent  burgemeester Henk-Jan Meijer dit speciale stembureau met het uitbrengen van zijn stem. Vergeet niet je stempas en legitimatie mee te nemen!

Tekst: Jitse Schipper
Foto’s: Herman Engbers

Er zijn 2 reacties op «‘Ik wil jongeren een stem geven’»

  1. Rikkie Overbeek schreef:

    Hendrik Wakker uit Urk, is verkiesbaar voor de PVV. Een groot goed dat wij in een democratie leven maar hoe verhoud een foto van Geer Wilders en het gedachtengoed (bijvoorbeeld alsof slavernij en kolonisatie niet iets is om van te leren) van de PVV zich tot de visie van Windesheim waarin inclusie en juist aandacht voor vluchtelingen en diversiteit. Ik stel grote vraagtekens of de WIN dit stukje moet publiceren, wil WH een podium geven voor de PVV? Blijkbaar wel

  2. Bas van der Meijden schreef:

    Volgens mij wil de WIN een podium geven aan Windesheimers die zich inzetten voor de politiek en daardoor hun maatschappelijke betrokkenheid tonen. Dat lijkt me een prima zaak. Dat daar iemand bij zit die lijstrekker is van een partij als de PVV lijkt me geen enkel punt. Waarom zou de WIN in de berichtgeving partij moeten kiezen? Dat zou ik een slechte zaak vinden. Ik denk wel dat de uitgangspunten van de PVV niet verenigbaar zijn met de visie van Windesheim als het om inclusiviteit gaat. Goed om over na te denken wat dat betekent voor medestudenten en docenten van deze student. Maar geen reden om geen aandacht aan deze lijsttrekker te schenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *