‘Ik ben geen partijrobot’

Gemeentepolitiek, is dat nou interessant? Zes studenten en docenten van Windesheim die op 21 maart 2018 graag gekozen willen worden voor de gemeenteraad.

Roberto Kist (22), student social work, staat op nummer 9 van de lijst van de Zwolse PvdA. Hij praat graag met vrienden en studiegenoten over politiek. “Ik vind het soms moeilijk om erover op te houden, dat heb je met dingen die je belangrijk vindt. Maar studiegenoten komen ook geregeld naar mij toe om te vragen wat de PvdA van een actuele kwestie vindt. Dat is leuk.”

Eerlijk delen

Waarom PvdA? “Dingen moeten eerlijk verdeeld worden. Natuurlijk verdient de een wat meer dan de ander, maar je moet wel op elkaar kunnen rekenen als het minder goed met je gaat. Bij het invullen van stemwijzers heb ik altijd een grote match met de PvdA. Nooit honderd procent, maar dat is ook wel geruststellend: ik ben geen partijrobot.”

Losse stoeptegels

“We gaan vaak langs de deuren om te horen wat er leeft bij de mensen. Als politicus wil ik niet te veel óver mensen, maar vooral mét mensen praten. Mensen zijn blij om gehoord te worden. Soms kunnen we ook nog direct helpen, bijvoorbeeld als iemand klaagt over losse stoeptegels. Dat nemen we mee naar de raad en dan wordt die stoep gerepareerd.”

De partij heeft momenteel zes zetels in Zwolle. Roberto staat op nummer 9 van de kieslijst, dus er is een kleine kans dat hij straks raadslid wordt. “Ik hoop het heel erg! Juist omdat ik jong en beginnend ben. Ik wil jongeren een stem geven.”

Tekst: Jitse Schipper
Foto: Herman Engbers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *