Willie Wortels van Windesheim

Vijf ingenieuze ontwerpen van ipo-studenten

Studenten van industrieel product ontwerpen (ipo) presenteerden onlangs de ontwerpen waar ze de afgelopen maanden hard aan werkten. Een greep uit de vele mooie, functionele, duurzame en gebruiksvriendelijke ideeën.

Rustgevende lamp
Eerstejaars Stefan Boonen bedacht een designlamp: “Met de uitstraling van een rustige zee. Ik wilde rust creëren en kwam al snel op de vorm van rollende golven. Vandaar ook de naam: the rolling wave.”

Je kunt de lamp naar eigen smaak samenstellen, doordat je de onderdelen apart bestelt en zelf het materiaal kiest. “Zo kun je de lamp helemaal van hout maken of juist van plexiglas.” Stefan heeft de technische onderdelen zoveel mogelijk weggewerkt. “Het licht komt van een led-strip die achter een randje zit. Je ziet er dus niks van als de lamp boven je bureau hangt. En de stroom loopt door de ophangkabels, zodat je geen elektriciteitskabel ziet.”

 

Weegschaal met app helpt je koken
Een keukenweegschaal plus app die je helpt gerechten te bereiden. Eerstejaars Martijn Stavorinus: “Je krijgt een signaal als je voldoende van een ingrediënt hebt afgewogen voor het recept dat je aan het maken bent en je krijgt daarna automatisch de volgende stap van het recept te zien.”

De app doet ook aanbevelingen voor recepten, bijvoorbeeld van mensen in jouw buurt of voor ‘trending’ gerechten. “Leuk als je van koken houdt en graag nieuwe recepten leert. Doordat je recepten kunt delen en downloaden zie je wat anderen koken en raak je geïnspireerd.”

Daarnaast geeft Martijns app informatie over voedingswaarde van ingrediënten. “Calorieën, eiwitten, enzovoort. Handig als je wilt afvallen, veel sport of een allergie hebt.

 

Bewegend keukenkastje
“We interviewden een oudere dame die slecht ter been was”, vertelt tweedejaars Annika Bijleveld. “Ze kon niet goed bij de bovenste planken in haar keuken, dan vielen er dingen op haar hoofd. En op een krukje staan durfde ze niet, uit angst om te vallen.”

Daarom ontwierpen Annika en haar groepsgenoten Denise Dobe en Daniël Bosma een keukenkastje waarbij je de bovenste plank naar beneden kunt laten zakken door op een knop te drukken. “Ze vertelde ook dat ze de hele dag op de thuishulp moesten wachten, als ze iets uit het bovenste kastje wilde.”

 

Veilig mes
Eerstejaars Max Scheurink heeft het stanleymes verbeterd: “Het bedrijf IKEA wilde een mes dat veiliger en makkelijker is dan bestaande messen en door karton, straps en folie heen kan. Daarom heb ik een mes gemaakt waarbij het snijvlak niet aan de voorkant, maar aan de onderkant uitschuift. Zo worden je handen en polsen minder belast en kun je makkelijker en sneller bijvoorbeeld dozen opensnijden. Dat is tijdwinst, want zo kan de volgende werkploeg sneller beginnen. Verder is de kans op ongelukken kleiner.”

 

De perfecte pizzabarbecue
Een barbecue die kan grillen, smoken én pizza bakken: dat is het ontwerp van derdejaars Loïs Dam, Wouter van Til en Ernst Veenendaal. “Het multifunctionele handvat is de grootste innovatie”, vertelt Loïs. “Daarmee open je de klep van de barbecue, maar als je hem een kwartslag draait, trek je alleen de lade met het rooster eruit. Zo kun je snel je hamburgers en sateetjes omdraaien met minimaal hitteverlies.”

Verder heeft de barbecue een pizzaoven, vergelijkbaar met een steenoven. “Daarvoor hebben we lamellen onder het rooster geplaatst. Zo wordt de rest van de barbecue afgesloten en stroomt alle warmte langs de pizzaoven: het perfecte pizzaklimaat.”

 

Be proud and show it
Al deze producten werden vorige maand gepresenteerd tijdens Be proud and show it, de halfjaarlijkse presentatie waar ipo-studenten aan studiegenoten, docenten, partners en andere geïnteresseerden laten zien aan welke projecten ze de afgelopen tijd hebben gewerkt.

De opdrachten kwamen van echte bedrijven, al worden de meeste ideeën (in hun huidige vorm) niet in productie genomen. De studenten hebben verschillende fases van het ontwerpproces doorlopen: van een eerste brainstorm tot het maken van een prototype.

Tekst: Jitse Schipper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *