Stemming: ‘Tussenjaar goed om jezelf te ontdekken’

Een tussenjaar: voor velen in het verdomhoekje, maar Amerikaanse topuniversiteiten raden het sommige studenten zelfs aan. Wat zijn de voor- en nadelen?

“Ik heb zelfs een ‘tussen-anderhalfjaar’ gehad. Mijn planning was één jaar niet te studeren, maar dat is dus een beetje uit de hand gelopen. Ik had vertraging opgelopen bij mijn vorige studie en was er even klaar mee. Ik ben veel gaan werken, heb elk baantje aangepakt en dat geld investeer ik nu in mijn PABO-opleiding.”
Hans van den Berg (24)
tweedejaars pabo

 

“Op het moment dat je wilt reizen en jezelf wilt ontdekken is een tussenjaar zeer geschikt. Ik heb zelf nooit een tussenjaar genomen, omdat ik nu ook kan reizen met mijn studie. Of een tussenjaar dé oplossing is weet ik niet, maar het kan zeker helpen bij het maken van een juiste studiekeuze.”
Nienke Hofman (23)
derdejaars logopedie

 

“Tussenjaar is een woord dat nergens op slaat. Noem het een ‘zelfontplooiingsjaar’, of ‘ik ga een jaar werken omdat ik anders mijn studie niet kan betalen’-jaar. Ik vind het wel goed dat mensen een tussenjaar nemen; school wordt ook overschat door veel mensen. Of je nou vier of vijf jaar doet over je studie, dat maakt mij niet uit.”
Freek Morren (20)
tweedejaars journalistiek

 

“Als je in een tussenjaar dingen gaat doen die je ervaringen opleveren, zoals reizen, vind ik een tussenjaar prima. Maar een tussenjaar nemen voor een beetje rust, zonder goede reden, nee. Ik heb zelf twee halve tussenjaren gehad waarin ik gewerkt hebt. Daardoor weet ik nu in ieder geval wat ik nog niet wil: fulltime werken.”
Jochem Verweij (20)
eerstejaars logistics engineering

 

“Het kan twee kanten op. Het kan heel positief uitpakken. Maar ik ken ook mensen die een tussenjaar wilden nemen en nu vier jaar verder zijn, zonder dat ze een studie hebben opgepakt. Zelf heb ik dan ook geen tussenjaar genomen. Ik was bang dat de stap naar het onderwijs te groot zou worden.”
Annemijn Sluijs (21)
derdejaars lerarenopleiding aardrijkskunde

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.