Grote onrust onder medewerkers G&W

Deelraadvoorzitter roept op om ervaringen te melden

  • Het vertrek van drie opleidingsmanagers heeft geleid tot grote onrust binnen Social Work.
  • De deelraad heeft de medewerkers opgeroepen hun grieven kenbaar te maken, als input voor overleg met directeur Ineke van der Wal.

Vlak vóór de kerstvakantie maakte het managementteam van het domein duidelijk dat een van de opleidingsmanagers, Jan Willem Bruins, van zijn managementaken was ontheven en alleen nog projectleider was voor de vorming van de nieuwe opleiding social work. Direct ná de vakantie gaven de andere twee managers, Jildau de Haan en Tamara Mulders, te kennen dat ook zij binnen afzienbare termijn willen stoppen. Bruins heeft protest aangetekend tegen het besluit maar over de precieze reden voor zijn ontheffing wordt door geen van de partijen nadere mededelingen gedaan. Hetzelfde geldt voor het vertrek van de andere twee. MT-lid Riejet Nijdam heeft enige managementtaken overgenomen, en Jolling Lodema (manager bij Techniek) is gevraagd bij te springen.

In een brief, mede gericht aan het College van Bestuur, spreken de voorzitters van de acht betrokken teams hun zorgen uit over de ontwikkelingen. De teamvoorzitters geven aan dat zij deze zorgen hebben voorgelegd aan het MT, maar daarmee is niets gebeurd. Een rondgang door de opleiding leert dat er onder medewerkers sprake is van irritatie, dan wel moedeloosheid. De bijeenkomsten georganiseerd door het MT, bedoeld om duidelijkheid te verschaffen, worden ervaren als moeizaam en weinig informatief. Het MT, zo zegt men, lijkt bij het beantwoorden van de vragen een andere taal te spreken.

Ineke van der Wal benadrukt dat ze daags na het ontvangen van de brief met de voorzitters in gesprek is gegaan. ‘En daarna hebben we alle medewerkers per mail ingelicht. Kijk, ik begrijp hun zorgen. Ik snap heel goed dat mensen hier niet vrolijk van worden – ik ook niet.’ Ze begrijpt ook dat de communicatie de afgelopen weken als gebrekkig werd ervaren, ‘maar het duurde allemaal even en zorgvuldigheid moet voorop staan.’

Deelraadvoorzitter Frank Joustra is het helemaal eens met de strekking van de brief. Hij noemt de gang zaken ‘schimmig’, en begrijpt dat onder de medewerkers tegenstrijdige verhalen zijn ontstaan. ‘En dan hebben de betrokken ook nog een zwijgplicht opgelegd gekregen – wat ook weer wordt ontkend. Heel verwarrend allemaal.’ Ook Joustra ervaart de bijeenkomsten met het MT als onbevredigend: ‘Die hebben nog niet geleid tot de transparantie waarvan de directeur zegt dat ze die zo belangrijk vindt.’

Vorige week nodigde de deelraad alle medewerkers uit voor de werkvergadering van 7 februari, ‘om je zorgen te uiten of gewoon om aanwezig te zijn en aan te horen. Jullie input is voor ons van groot belang in onze gesprekken met de domein directeur aangaande dit onderwerp.’ Wie niet aanwezig kan zijn, kan zijn mening per mail aan de deelraad doorgeven. (MH)

Uit de brief van de teamvoorzitters: ‘Naar aanleiding van het vertrek van ook deze twee managers is er op 16 januari een bijeenkomst georganiseerd door het MT waarin aan de teams twee (tijdelijke) nieuwe managers zijn voorgesteld.

Na de toelichting van de domeindirecteur is tijdens deze bijeenkomst door meerdere collega’s aangegeven dat er weinig tot geen vertrouwen meer is in de samenwerking met het MT waarbij het vooral gaat over dat  de signalen vanuit teams en opleidingsmanagers niet serieus lijken te worden gehoord en gezien. Ook wordt ervaren dat er consequent sprake is van gebrekkige communicatie van boven naar beneden. Zeer zorgelijk is tenslotte dat er weinig/geen vertrouwen is dat deze punten binnen afzienbare tijd in positieve zin gaan veranderen…’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *