Nederlands cheerleaderteam naar Winterspelen in Zuid-Korea

Voormalig calo-student Yke Roelofs (32) reist met het Nederlandse Cheerleadersteam naar PyeongChang om op te treden tijdens de Spelen.

In 2016 benoemde het IOC het cheerleaden als officiële Olympische sport en bij de Zomerspelen in 2020 staat het voor het eerst op het Olympisch programma. Om de sport alvast te presenteren nodigde het IOC zes internationale cheerteams uit, waaronder uit Nederland. De andere teams komen uit Amerika, Rusland, Canada, Noorwegen en Duitsland.

“Het leukste aan cheeren is dat je altijd vrolijk, spontaan en leuk kan zijn. Bij turnen gaat alles bijvoorbeeld om strakheid en concentratie. Bij cheeren is alles veel losser en gemoedelijker. De muziek is leuk en de mensen zijn leuk. Het publiek helemaal los zien gaan: dat is echt geweldig. Sommige mensen zien ons enkel als meisjes met pompons, maar het is een keiharde sport, in Amerika zelfs de gevaarlijkste sport naast American football.”

Het team doet in Zuid-Korea mee aan meerdere straatparades en zal cheeren bij het skischansspringen, ijshockey- en schaatswedstrijden. Ook is er tijdens de Winterspelen een vriendschappelijke cheerleaderswedstrijd. “Ik heb één keer gekeken bij cheerwedstrijden in Amerika.  De teams uit Canada en Amerika zijn echt aan elkaar gewaagd en staan altijd aan de top op het WK.”

Yke is van jongs af aan actief in de gym-, dans- en turnwereld. De keuze voor de calo kwam dan ook niet uit de lucht vallen. “Ik geef al sinds mijn twaalfde les en vanaf mijn vijftiende zelfstandig. Samen met mijn zusje ben ik overgestapt naar het cheeren en ons team bleek daar best goed in te zijn: we werden met onze meiden twee keer Nederlands kampioen.” Op de calo leerde Yke de fijne kneepjes van het lesgeven. Nu heeft ze, naast het begeleiden van de Nederlandse cheerselectie, ook een fulltime baan als gymdocent.

Ze kijkt het meeste uit naar de Olympische sluitingsceremonie. “Team Amerika bedacht een megashow waar alle ‘cheerlanden’ aan mee doen. Ontzettend gaaf!” (RvA)

Er zijn 3 reacties op «Nederlands cheerleaderteam naar Winterspelen in Zuid-Korea»

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *