‘Beheersing van de taal is enorm belangrijk’

Vorige week woensdag vierde Marietje van den Beld het ‘Eindfeest’ voor een groep vluchtelingen die vanuit Windesheim twintig weken lang een werkervaringsplek hadden. Het plan om vluchtelingen via Windesheim zinvol werk te bieden, heeft een succesvolle doorstart gemaakt.

Wat is er veranderd?
‘Nadat Emile Schütte op het idee kwam om vluchtelingen een kans te geven om hier op Windesheim aan de slag te gaan, is er eerst een aanpak ontwikkeld waarbij de AZC’s voor ons kandidaten selecteerden. Daarbij werd vooral gekeken naar het opleidingsniveau. Achteraf constateerden we dat beheersing van de Nederlandse taal enorm belangrijk is, én goede begeleiding. Daarom zijn we vorig jaar overgestapt op een andere aanpak. Nu vragen we docenten die vluchtelingen Nederlandse les geven, of zij kunnen zeggen wie voor een werkervaringsplek  in aanmerking zou kunnen komen. We starten met niet meer dan tien deelnemers. Met die mensen hebben we dan een intakegesprek, waarbij we ingaan op wat ze kunnen en willen, en daarna gaan we voor hen op zoek.

Dat kan binnen én buiten Windesheim zijn.’ Dat vinden van een geschikte plek zal wel lastig zijn.
‘Het is wel eens lastig. Bedrijven weten vaak niet wat ze met zo’n verzoek aan moeten. Ze zeggen dat ze geen ruimte hebben of geen tijd voor begeleiding.
Of gewoon: “het komt ons nu niet uit”. Maar dat soort reacties krijg ik ook wel binnen Windesheim. Het is waar, het kost ook tijd. Een vluchteling moet gecoacht worden – maar dat doen wij hier vanuit de projectgroep natuurlijk ook.’

De groep is veel kleiner geworden. Waarom?
‘Aanvankelijk waren er twintig deelnemers. Maar afgelopen september zijn we gestart met tien. Twintig was te veel; die konden we niet de begeleiding geven die ze nodig hebben. Met tien kunnen we ook beter selecteren op opleiding, en op écht gemotiveerd zijn.’

Hoe was het Eindfeest?
‘Wat me opviel was dat ze allemaal zo trots waren! Ze hadden écht iets bereikt!’

Maar nu…
‘Sommigen kunnen doorstromen naar werk, maar de meeste gaan naar de schakelklas Nederlands, om die taal nóg beter onder de knie te krijgen.’

Hoeveel vluchtelingen kan Windesheim op deze manier een beetje verder helpen?
‘Afgelopen maand is een tweede groep van tien gestart, en in september komt de derde. Dat is dan waarschijnlijk de laatste want het project loopt tot 1 januari 2019. Maar ik hoop natuurlijk dat het wordt voortgezet!’ (MH)

Marietje van den Beld is
Projectmedewerker ‘hoog opgeleide vluchtelingen’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.