Almere wil eigen kenniscentrum

Windesheim wil een eigen kenniscentrum oprichten voor het domein Flevoland.

In dit kenniscentrum zullen de huidige drie lectoren worden ondergebracht en ook een nieuw technisch lectoraat als opvolger van het lectoraat Robotica. Het heeft als werktitel: ‘Inclusive Smart Cities’, aldus directeur Rien Komen van Windesheim Flevoland. “Het dient als oefenplaats om te komen tot domein-overstijgende onderzoeksthema’s die relevant zijn voor alle opleidingen van Windesheim Flevoland.”

De Almeerse vestiging heeft de ambitie om beter aan te sluiten bij de regionale economische en sociale thema’s van Flevoland. “Dit kenniscentrum kan zich bij uitstek richten op slimme oplossingen voor inclusieve en duurzame stedelijke vraagstukken, met bijvoorbeeld de New Towns Almere en Lelystad als ‘living labs’ voor onderzoek, of met de Floriade 2022 in Almere met de bijbehorende duurzame woonwijk.”

Omdat de opleidingen binnen Windesheim Flevoland zich richten op bedrijven en instellingen in de regio, is het wenselijk de lectoraten die gefinancierd worden vanuit het domein Flevoland expliciet deel uit te laten maken van hetzelfde regionale kennis-ecosysteem, vindt Komen.

Het kenniscentrum biedt ook mogelijkheden om de ondersteuning van de lectoren van Flevoland te bundelen. Een aandachtspunt is volgens Komen dat de schaalgrootte van het kenniscentrum beperkt is om het relatief brede portfolio aan opleidingen binnen Windesheim Flevoland te kunnen bedienen. Ook de borging van de relaties met de kenniscentra en lectoraten in Zwolle is belangrijk. Mogelijk heeft de komst van het Almeerse centrum ook gevolgen voor kennisentra in Zwolle. De komende maanden gaat Komen, samen met lectoren en docenten, een ontwerp- en organisatievoorstel maken.

De succesvolle onderzoekslijn Robotica voor zorg en educatie wordt naar verwachting binnen het nieuwe kenniscentrum gecontinueerd als onderdeel van het nieuwe technische lectoraat. “Onze projecten gaan de komende jaren gewoon verder, maar we worden onderdeel van een groter geheel”, aldus associate lector Marcel Heerink. Zijn lectoraat organiseerde twee weken geleden een afsluitend seminar, de resultaten zijn gepubliceerd in het boekje ‘Sociale Robots in de zorg’. (EM)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *